 
		 
		
Сладките картофи са два вида – със светла и тъмна кора. 
 
 Светлите имат светло жълта и тънка обвивка, сърцевината им е бледожълта. При топлинна обработка стават сухи, зърнисти, като печен картоф и не са толкова сладки като тъмнокорите сладки картофи. 
 
 Тъмнокорите сладки картофи са с по-дебела, тъмно-оранжева кора и ярка оранжева сърцевина. Те са много сладки и с по-влажна консистенция, когато се обработят. 
 
 Пресните картофи имат гладка повърхност. Трябва да се съхраняват на хладно място до 2 седмици. Те не съдържат мазнини и холестерол, богати са на витамин A и C. 
 
 Начинът им на приготвяне е като на обикновените картофи – могат да бъдат варени, печени, сотирани. 
 
 Рецепта: Нарежете сладките картофи на дебели парчета заедно с кората. Намажете ги с мазнина и изпечете на скара /трябва да омекнат/.