Готварство

Гръцка мусака

Гръцка мусака
Продукти
: 600-700 г кайма (свинска, телешка или смес)
4-5 патладжана
6-7 картофа
6-7 тиквички
3 домата
1 голяма глава лук
3-4 скилидки чесън
канела, карамфил
черен пипер
риган
1 пилешки бульон”Галина Бланка”
1 пакет готов сос бешамел (или 3-4 с.л. брашно и 1 л. прясно мляко, 1 яйце)
олио

За плънката:
Обеленият и ситно нарязан лук се запържва заедно с чесъна до омекване, след което се добавя каймата. Сместа се запържва леко като се разбърква постоянно, за да не се залепят парченцата кайма. Задушава се с доматите, като се добавят подправките - 1/3 ч.л. канела, 1/3 ч.л. карамфил, сол на вкус, черен пипер, риган. Оставя се да ври на слаб огън докато остане на мазнина.
За зеленчуците:
Измитите и почистени зеленчуци се нарязват на кръгчета (0,5 - 0,7 см за патладжаните и тиквичките, а за картофите 0,3 - 0,4 см) и се запържват докато порозовеят. Оставят се настрана, за да се отцеди олиото.
За бешамела:
Ако трябва да приготвите сами бешамела запържете брашното с малко олио, като разбърквате непрекъснато.
Добавете млякото и продължете да разбърквате докато се сгъсти (стане на крем), добавете пилешкия бульон, малко черен пипер, 1 скилидка чесън, бучка бяло сирене. След като поизстине, добавете разбитото яйце.
За приготвянето:
Отцедените от мазнината зеленчуци се нареждат в средно голяма тава - най-отдолу картофите, непосредствено върху тях патладжаните, плънката, която разстиламе равномерно, тиквичките и бешамела. Пече се в умерена фурна (180 градуса) за около 1,5 часа.
Сервира се нарязано на парчета със стайна температура.

Сигнал за нередност в статията

Изпрати

Изпращане на статия

Изпрати


Коментари 4

Напиши коментар
  • 4

    emina

    преди 1 година

    az mnogo 4esto pravq musaka i e super vkusna daje slagam i malko pove4e zelen4uci e zavisi koi kak q pravi no az sam N 1 po musakite Ms predvaritelno
  • 3

    Petia

    преди 1 година

    Отлична рецепта, точно каквато е мусаката в Гърция. Страхотна е!
  • 2

    Yordanka

    преди 1 година

    не са ли много тези зеленчуци
  • 1

    vanya

    преди 1 година

    мусаката е страхотна.миналото лято я готвих 3-4 пъти.

Напиши коментар

Моля, въведете кода в полето *

Изгодни оферти

Puls

Tialoto