За дома

Естествено почистване на дома с лимони

13.06.2011г. / 08 49ч.
Аз жената
Естествено почистване на дома с лимони

Забравете почистващите препарати под мивката. Вероятно имате силно оръжие в борбата с мръсотията в хладилника – лимонът, който добавя свежи акценти в храната и коктейлите, може да бъде много ефективен в чистенето. Но защо е добър в това? Високото съдържание на киселина, което прави лимона чудесен антибактериален продукт, който се бори с често срещаните бактерии в домакинството. За какво конкретно върши работа:

Дава блясък на метала
Когато става дума за мед, месинг и хром, киселината в лимона помага за премахването на замърсяванията, а за още по-силен ефект можете да топнете половин лимон в сол – ще „ексфолира“ повърхността за още повече блясък.

Почиства микровълновата
Застоялата миризма на пуканки, пица или каквото затопляте в микровълновата фурна може да бъде превъзмогната. Нарежете един лимон на супер тънки шайби и ги потопете в купа (подходяща за микровълнова) пълна с гореща вода. Включете на силно затопляне за една минута. Лимоновата киселина ще убие бактериите. След това минете вътрешността на печката с влажна кърпа.

Освежава и почиства банята
Изцедете 6 лимона и напълнете сока в шише с пръскалка. Лимоновият спрей ще разбие наслояванията от твърдата вода и ще разтвори засъхналата мръсна сапунена пяна. Освен това действа антибактериално и антисептично.

Лимонововеро
Ако неочаквано ви свърши верото разполовете един лимон и го наръсете със сода бикарбонат по месестата част. Това ще разтвори мазнината по съдовете, а ръцете ви ще миришат свежо.

Ароматизатор за пране
Ако добавите само една чаена лъжица лимонов сок към праха за пране, ще ароматизирате дрехите си с естествено вещество, а не с химикали.

Почистване на прозорци
Знаем за чистенето на прозорци с оцет и вода. Опитайте този път с 4 ч. л. лимонов сок в 2 л вода. Мощната киселина ще разтвори мръсотията и петната, и прозорците ще заблестят.

Дъската за рязане обича лимони
Изстискайте един лимон по повърхността на дъската за рязане и оставете да поеме за 10 мин. Попива много добре както в дървени, така и в пластмасови дъски. Това ще отстрани мръсотията. За да убиете бактериите, търкайте лимона в дъската.

Почистване на трудно достъпни места
Направете паста от лимонов сок и боракс. С четка за зъби нанесете от свежия „препарат“ там където обикновено ви е трудно да достигнете с традиционните инструменти за почистване.

Прочетете още:

Коментирай