За дома

Как да изберем микровълнова печка?

14.03.2011г. / 12 07ч.
Вергиния Генова
Как да изберем микровълнова печка?

В днешно време наистина е трудно да се избере каквото и да било, защото има достатъчно голям избор от качествени и още по-голям от некачествени изделия. И почти никакъв начин да различим едното от другото.
Затова когато избираме микровълнова фурна трябва да вземем предвид съвкупност от фактори като функционалност, удобство и цена.

Преди да изберете своя нов домашен любимец си отговорете на няколко въпроса:

Къде точно планирате да сложите микровълновата печка?
Вземете точните размери (ширина, дължина и дълбочина) на мястото, което сте отредили на този уред. Имайте предвид, че трябва да предвидите малко повече пространство от двете страни. И преценете как искате да се отваря вратата. Ако нямате достатъчно пространство, добре е да изберете микровълнова, чиято врата се отваря нагоре.
Преценете дали имате достатъчно работно пространство за останалите дейности. Защото понякога се затрупваме с всевъзможни електроуреди, които често използваме веднъж годишно, а нямаме достатъчно място да си намажем спокойно дори една филийка с масло.
Преценете колко от специалните съдове да купите, за да можете да готвите и претопляте.
Ако тепърва обзавеждате апартамент, имате възможност да помислите и за вграждане на микровълновата, нещо което не бихте могли да си позволите, ако правите само малки промени и размествания в мебелировката. Предимството на вградените уреди е, че пространството би могло да се използва максимално рационално.
Може да ви се струва смешно, но височината, на която смятате да сложите микровълновата не е без значение. Ако махнете с ръка и кажете тук някъде, микровълновата може да се озове прекалено високо или прекалено ниско, защото тези, които изработват шкафовете или монтират уредите не винаги са загрижени за удобството на домакините. Понякога за тях е важно да са сглобили и свързали каквото трябва и после се оправдават – ами вие казахте, че тук искате.
Имайте предвид, че ако имате малки деца е силно желателно този, както и други електрически уреди да са на височина, недостъпна за палавите ръчички.

Каква роля в домакинството отреждате на микровълновата печка?
Дали ще я използвате само за претопляне на храната или смятате да я използвате като основна готварска печка за цялото семейство. В зависимост от това изберете вместимостта на микровълновата и вида й. Ако само ще претопляте и размразявате, може да се спрете на стандартна микровълнова печка, а ако искате да готвите и ястия, за препоръчване е микровълнова с грил. За онези, които имат малко домакинство или предпочитат да готвят единствено в микровълнова има разработени комбинирани варианти. В този тип микровълнови бързо и лесно можете да приготвите всякаква храна, но в по-малки количества.

Цената, марката, дизайна и мощността
Тези параметри са обвързани. И понеже повечето дами се интересуват преди всичко от дизайна и цвета на микровълновата, трябва да отбележим, че мощността на микровълновата се мери във ватове и колкото повече са ватовете, толкова по-бързо ще се сготви ястието. Тук отново трябва да си зададете въпроса, за какво най-често ще използвате микровълновата и да не купувате прекалено мощна и съответно прекалено скъпа, ако ще я използвате само за претопляне.
Ще кажете, че микровълновите изглеждат почти еднакви. Ако наистина смятате така и не сте толкова претенциозни, тогава изборът е лесен.
Но ако търсите фурна с покритие от неръждаема стомана, трябва специално да проверите, дали е такова. Ако искате лесно да се почиства, трябва да проверите дали тавичката може да се вади или не. Комбинираните фурни имат няколко полички и трябва да видите дали ви устройва разположението им.
Добре е да се поинтересувате дали микровълновата има дисплей и как се използва, дали има предварително програмирани режими или не. Всичко това е добре да съобразите преди да я купите, защото след това може да се окаже, че отново сте купили нещо, което практически използвате наполовина. Като се замислим колко често плащаме доста пари за неща, чийто функции не използваме максимално?...
Ето най-често срещаните функции, които ако не използвате няма нужда да плащате за тях:

  • Ключалка за малки деца – удобно за семейства с малки деца и непрактично за семейства без деца или с пораснали деца.
  • Възможност за препичане на ястието – отново непрактично, ако не използвате микровълновата за основна печка.
  • Предварително програмирани режими – с тях приготвяте определени храни, без да нагласяте, просто натискате копчето и готово. А смятате ли изобщо да готвите или чак като си купите книжка „100 лесни ястия за микровълнова печка“?
  • Готвене според грамажа – отново много практично, за практичните и затрудняващо за онези, които никога не знаят колко точно тежи пилето. Тази функция, предполага, че трябва да закупим допълнително и домашно кантарче. Но пък някои хора цял живот си готвят с мерки едно към гьотере и ястията се получават на око, трябва ли специално заради микровълновата да си променят нагласите към света. Да! – само ако твърдо са решили да станат много стриктни и организирани.
  • Сензори, които изключват микровълновата, когато ястието е готово. – Това наистина е невероятно удобно за завеяни домакини, които постоянно забравят, че са сложили нещо да се готви.

Разбира се има и много други режими, които бихте намерили в упътването към всяка микровълнова, но нашият съвет е просто да разучите възможностите на различните микровълнови печки, преди да се спрете на една и да си я купите. Важно е да видите дали възможностите на микровълновата отговарят на потребностите ви. Защото в един момент, след като си отговорите на тези основни въпроси, може да се окаже, че микровълнова печка изобщо не ви трябва – защото с малко повече организация може да размразите необходимите продукти от по-рано или пък да прецените, че тъй като рядко претопляте храна, микровълнова не ви трябва.

Прочетете още:

Коментирай