За дома

Зимният дом на цветята – направете го по-уютен и цветен

Романтичният кът у дома

06.11.2012г. / 15 03ч.
Вергиния Генова
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Есента пристъпва с бърза крачка и е време да спасяваме от слана и измръзване саксийните ни любимци. Лятото е лесно – изнасяме цветята на балкона, на двора, на прозорците и те се радват на слънцето, въздуха и водата... А ние се радваме на красивите им листа и цветове.

Може би и много от вас всяка пролет се изкушават да си вземат още едно цвете, да си разсадят няколко в по-малки саксийки и в един момент, когато дойде зимата се оказва, че цветята ни са двойно повече, отколкото пролетта.

Ако имаме зимна градина е лесно. Но какво да правим, ако нямаме – това е загадката с трудното решение. Имаме една стая, в която можем да ги приютим и тя неизбежно заприличва на ботаническа градина.

Трябва да измислим всякакви хитринки, така че в по-малко място да съберем възможно повече цветя. Аз съм го измислила, но при мен засега е само мислено. И все повече ме дразни, че цветята заемат все по-голяма площ от пода.
Струва ми се, че е най-добре да ги наредим на етажи – 3-4 етажа във вид на дървен цветарник или стълбичка биха могли да усвоят пространството много по-добре.

Така стаята би добила и доста по-приветлив вид. Проблемът е какви да са цветарниците?! Честно казано засега не съм видяла нищо подходящо в магазините за тази идея, но по-сръчните могат сами да си измайсторят дървени стълбички или масички.

Обикновено повечето цъфтящи цветя ни радват с багрите си през лятото и когато ги приберем есента в стаята става един облак от зеленина. И стаята заприличва на една гъста зелена гора, затова започваме да се чудим как да внесем повече цвят?

Свързани статии

Първият вариант: Като украсим саксийте.
Можем да използваме стари рокли, с които да ги облепим;
да използваме техниката на декупажа;
да ги оцветяваме с боя и да ги покрием с лак (най-лесно става със спрей за графити);
да ги облепим с фолио, цветни конци, миди... вариантите са много.

Втори вариант: Като купуваме цветни керамични саксии. Те са по-трайни, по-качествени и по-красиви и със сигурност ще внесат цвят и стил в дома ни.

Трети вариант: Като поставим аксесоари вътре в саксиите. Цветята се радвали да ги обграждаме с красиви предмети.
Ако имаме керамични жабки, патета, гъбки и прочие фигурки, които държим на балкона или в градината, зимата можем да ги приберем вместо в килера, в стаята. И да украсим саксиите.

Можем да изработваме с децата тематична украса за всеки празник. И винаги да имаме празнична градина.

Четвърти вариант:
Да украсим самите растения. Било то с коледна украса, с пеперудки, с декоративни птичета или сами да изработим цветчета от хартия. Добра идея е да направите жерави или пеперудки оригами – става наистина красиво.

Вариантите са много. Важното е да имаме желание, време и любов към цветята.

Коментирай