За дома

Лесни трикове за почистване на дома

Без да харчите пари за скъпи и токсични препарати

13.01.2014г. / 11 40ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Разливането на храни и напитки по килима или дамаската на мебелите, когато децата тичат около масата, или когато сте имали купон с много гости, е често срещан проблем. Можете да премахнете неприятните петна много лесно с някои природни продукти, а също да се възползвате от някои хитринки, които ще улеснят бита ви.

Солта премахва петна от червено вино от килима, както и мазни петна от тъканите. Ако сте разлели червено вино, бързо налейте малко бяло за разреждане на цвета, попийте със суха гъба и поръсете обилно със сол. Изчакайте 10 минути и минете с прахосмукачката.

Кубчетата лед премахват разтекъл се восък от свещи. Така че, не бързайте да драскате хубавата си маса с нож, за да премахнете восъка, а сложете няколко ледчета в найлонова торбичка и го оставете върху остатъците от свещта. Изчакайте восъкът да стане чуплив, а това ще го направи по-лесен за отлепяне съвсем леко с шпатула.

Алуминиевото фолио заостря ножиците. Наредете 6-7 слоя фолио така, че да стане с нужната дебелина и го нарежете с ножицата.

Черният пипер освежава покривки за маса. Знаете колко е неприятно, когато любимата ви тъмночервена покривка избледнее от прането. За да запазите цвета свеж, просто прибавете една чаена лъжичка смлян черен пипер при прането всеки път.

Свързани статии

Кетчупът полира сребърни прибори. Можете да го използвате като политура за свещници, бижута и всичко, направено от благороден метал. Изсипете го в малка купа и оставете приборите в нея за около 10 минути. След това използвайте стара четка за зъби, за да изтъркате ако има орнаменти. След това изплакнете с чиста вода.

Содата за хляб е полезна в много отношения в домакинството. Ще прибавим още едно полезно свойство. Содата премахва петна от кафе по порцелановите сервизи. Затова недейте да използвате увреждащи препарати с токсични химикали, а просто натопете влажна кърпа в сода и изтъркайте петното.

Орехите премахват драскотини по дърво. Използвайте ги, като разтриете орех по увреденото място с леки масажиращи движения. Мазнината от ядката попива в дървото и премахва светлите ивици от драскотината.

Коментирай