За дома

5 натурални начина да изчистите и ароматизирате хладилника

Оцет, сода, лимон, ванилия – неочаквани средства за освежаване

06.01.2014г. / 17 41ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Седмица след големите коледни и новогодишни празници сме сигурни, че много хора държат остатъци от недоядени ястия, нарязани мезета, развалени плодове или вкиснато вино. Когато такъв хладилник се отвори, на човек му се струва, че отваря вратата на ада? Миризмата, която лъхва отвътре е сравнима с онази от боклукчийските контейнери на улицата!

Ще се изненадате колко възможности за неутрализиране на неприятната миризма съществуват, и то с натурални вещества, а не с помощта на токсичните препарати, пълни с химикали.

След като изхвърлите развалените остатъци от храна, размразете хладилника и почистете рафтовете със сода за хляб и вода. Содата не само премахва петната от храна, но неутрализира и лошата миризма. Можете да държите през цялото време една малка чинийка или чашка със сода. Тя ще поглъща миризмата на лук, пържено, кисело и няма да позволи при всяко отваряне на хладилника кухнята да се изпълни със зловония.

Ако миризмата в хладилника е толкова силна, че содата не помага, сложете прясно смляно кафе, разстлано върху чиния и я поставете вътре за 24 часа. Кафето се използва като неутрализатор на миризми дори в парфюмерийния бранш. След като престои в хладилника едно денонощие, отстранете кафето и го смесете с малко тор или пръст. Така ще имате подхранена смес за вашите цветя.

Свързани статии

Ако искате не само да неутрализирате лошата миризма в хладилника си, но и да придадете приятен аромат, можете да използвате ванилия. Накиснете един голям къс памук в течна ванилия за сладкиши и го оставете в хладилника за 12 часа. Свежо и чисто!

Оцетът е много мощно средство за почистване и неутрализиране на миризмите в хладилника. Разредете равни части вода и оцет и измийте цялата повърхност на хладилника както отвътре, така и отвън. Можете да го използвате и за почистване на уплътненията. Неразреден оцет се използва за почистване на напластената прах отгоре и отзад по хладилника.

Лимонът също има заличаващо лошите миризми действие. Нарежете няколко резена лимон, подредете ги в чиния, поръсете ги с няколко щипки готварска сол или няколко щипки сода за хляб. Оставете лимона да престои 4-5 дни в хладилника. Ще се убедите колко ефикасен и свеж е този метод!

Коментирай