За дома

Грешки при употребата на пералнята, които я развалят

Как да избегнете съкращаването на живота й?

30.05.2014г. / 15 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Пералнята не е машина, която си купуваме всеки ден. Не е евтина, а употребата й в домакинството е задължителна! За да не се налага да ремонтирате пералнята си непрекъснато, трябва да се погрижите за правилното й експлоатиране. Как да избегнете съкращаването на живота на тази толкова необходима машина?

Ципове

Циповете могат да се окажат опасни за пералнята, защото могат да се захванат за барабана и да възпрепятстват нормалното му завъртане. Драскотините по барабана и стъкления панел могат да предизвикат допълнителни щети.

И тъй като циповете са навсякъде и не може да перете всичко що има цип на ръка, закопчайте дрехите с цип плътно догоре. Така намалявате риска някоя брънка на ципа да се закачи.

Сутиени

Тези нежни дамски аксесоари могат да се окажат доста груби за барабана на пералнята. Техните кукички могат да повредят пералнята като се закачат в кухините на барабана, подобно на циповете.

Изходът е или да ги перете на ръка, или старателно да ги поставяте в специална торба за пране. Ако нямате такава – стара калъфка за възглавница върши чудесна работа.

Свързани статии

Студена вода

Хубаво е от време на време да пускате цикъл на пране със студена вода. Добавянето на малко оцет във водата помага на частите на пералнята да се почистят от наслагванията. Така ще удължите живота на вашата домашна помощница.

Мокри дрехи

Оставянето на мокри дрехи в пералнята след приключване цикъла на пране може сериозно да увреди пералнята. Дрехите могат да мухлясат, а задържането на влага в машината – да повреди нагревателните й части, както и програматора.

След незабавното изваждане на мокрите дрехи от машината погрижете се пералнята да престои известно време отворена, за да изсъхне добре.

Прекалено много пране

Неслучайно на всяка машина е обозначено колко точно количество пране събира. Надхвърлянето на този капацитет разваля барабана и износва лагерите и окачването му.

Коментирай