За дома

Хеба – как да отглеждаме тази красавица?

Необикновено вечнозелено растение с лилави цветове

18.06.2014г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Хеба е прекрасен вечнозелен храст, цъфтящ в меки лилави тонове. Името Хеба идва от древногръцката митология. Хеба е била дъщеря на Зевс и Хера.

Има над 100 вида вечнозелени храсти от този род, които, за съжаление, не издържат на ниските зимни температури.

Листата на хебата са месести и зелени, дори блестящи на светлина. Цветовете варират от бяло до червено и виолетово, като израстват в едри гроздовидни съцветия.

Ако сте решили да засадите хеба в дома си, трябва да се запознаете с някои характерни особености на това растение, защото то не е никак типично за отглеждане.

Място

Хеба се отглежда най-добре в неотоплявани помещения. Ако помещението е по-хладно, спокойно можете да поставите хебата на прозореца. След цъфтежа цветето се поставя на още по-хладно място, но много светло. Добре е температурата да е около 10 градуса.

Не забравяйте да пръскате с вода хебата редовно.

Поливане

Хебата расте и цъфти от началото на пролетта до края на есента. Добре е през този период да се полива ежедневно и обилно.

Свързани статии

Торене

Това специфично растение изисква наторяване на всеки 14 дни. При обилното поливане е добре да се внимава пръстта да не подгизне. Това се отразява зле на растението. Изберете добре дренирана саксия. По време на „зимната почивка“ от активния цъфтеж може да се полива по-рядко.

Пресаждане

При нужда (ако стане прекалено голямо) растението се пресажда в по-големи саксии с градинска пръст, обогатена с торфена смес.

Забележка: Презимувалите растения могат да се подрежат и през май да се изнесат в градината или на балкона.

Коментирай