За дома

Естествени методи за подхранване на почвата

Утайката от кафе съдържа минерали и киселини, които помагат на вашите растения да растат по-бързо

16.06.2014г. / 14 20ч.
Михаела Лазарова
снимка: thinkstock

снимка: thinkstock

За да бъде градината ви буйна, красива, да дава красиви цветове и вкусни плодове и зеленчуци, трябва да полагате грижи. Торенето е една от тях.

Наред със специализираните торове и препарати за обогатяване на почвата, които си купувате може да ползвате и натурални съставки. Те наистина ще подхранят почвата ви, а някои от тях помагат и срещу вредители. Вижте кои са.

Черупки от яйца

Измийте и изсушете черупките от яйца и след това ги счукайте. Особено подходящи са за почви, в които отглеждате домати и чушки. Яйчените черупки съдържат около 93% калциев карбонат. Те осигуряват много минерали и витамини на почвата, а също така държат гризачите далеч от културите.

Утайка от кафе

Кафето съдържа точното количество минерали и киселини, калий, фосфор, азот, които помагат на вашите растения да растат по-бързо, да бъдат здрави и да дават хубави плодове и цветове. Утайката от кафе е един от най-добрите начини да подхраните почвата.

Поръсете почвата с предварително изсушена утайка (сложете я на слънце или за няколко минути в микровълновата фурна) преди да я полеете. След това изчакайте 2-3 дни и прекопайте леко около растението. Тя е особено добра за подхранването на почви, в които растат домати, боровинки, рози, камелии и други.

Торбички от чай

Направете си чаша чай, но не изхвърляйте торбичките. С тях също може да подхраните почвата, благодарение на ценните съставки, които се съдържат в чая.

Свързани статии

Дървесна пепел

Обичате ли барбекю на дървени въглища? Разбира се и през летните месеци това е едно от най-любимите ви градински забавления с близки и семейството. Дървесната пепел е чудесна за подхранване на почвата.

Тя е богата на калий, фосфор и много микроелементи. След като приключите с барбекюто на дървени въглища, не изхвърляйте пепелта. Най-добре е да се поръси почвата преди настъпването на пролетта, за да поникнат здрави растенията. Но през останалото време може да ги поръсвате, за да се подсилят.

Английска сол

Тя е много ефективен естествен пестицид и може да отблъсне различни насекоми и животни, които могат да навредят на вашите растения. Поръсете малко количество около растенията и ги запазете от нашествието на бръмбари, зайци и охлюви.

Ориз

Свареният бял ориз е богат на въглехидрати и нишесте. Те са от съществено значение за градинската почва и особено за овошките.

Коментирай