За дома

Агапантус – абисинската красавица

Как да отглеждаме агапантуса?

02.10.2014г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Чували ли сте за агапантус? Това е едно прекрасно цвете от рода на лилиите, известно като африканска лилия. Името му на гръцки означава цвете на любовта.

Агапантусът е вечнозелено растение с интересни цветове, което може да бъде отглеждано както като стайно цвете, така и като градинско многогодишно растение. Цветовете му варират от бяло, през жълто, чак до синьо и лилаво. Цъфти най-вече в синьо.

Това интересно цвете достига височина от 70 сантиметра и дори без цветове изглежда много ефектно. Цъфтежът представлява едри съцветия с тежки, продълговати цветове, струпани в букети.

Свързани статии

Агапантусите са изключително лесни за отглеждане. Те не са капризни. В летните месеци нямат нищо против топлината и пряката светлина. Няма да изгори дори да го държите непрекъснато на слънце, затова е и много подходящо за засаждане на осветени места в градината.

Ако забравите да го полеете, цветето няма да пострада особено, но все пак поливането не трябва да прескача 2 дни. Добре е да е обилно.

В случай, че отглеждате агапантуса си вкъщи, знайте, че температурата на помещението не трябва да пада под 5 градуса и това е абсолютният минимум. В студените месеци можете да разредите поливането, както и да намалите количеството вода.

Пресаждане всяка година не е необходимо, само когато растението се разрасне дотолкова, че да му е нужна по-голяма саксия. Това става обикновено през 3-4 години.

При пресаждане е хубаво растението да се тори на всеки две седмици, както и да се осигури хубав дренаж на саксията, за да не загнива кореновата система.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
Здраве и красота