За дома

7 алтернативни употреби на бирата

За какво още да я ползваме, освен за пиене?

05.02.2015г. / 12 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Има ли любители на бирата? Вероятно повечето хора биха гласували „за“ една бира след дълъг работен ден. Но има и такива, които предпочитат да я ползват за друго. За какво ли?

Бирата има многобройни и различни употреби, които нямат нищо общо с вкусовите й качества и полезни действия за организма. За какво можете да използвате бирата, освен за приятна консумация?

Полиране на мебели

Бирата става за средство за почистване на дървени и кожени мебели. Напоете памучен парцал с бира и избършете мебелите си старателно. Мръсотията пада много лесно без да се налага да ползвате химически препарати.

Удавяне на плодовите мушици

Плодовите мушици или винарките, които се навъртат около плодовете вкъщи и в градината, могат да бъдат премахнати с помощта на бирата. Изсипете една чаша бира в буркан. Добавете малко оцет и оставете на видно място с отворен капак.

Мушиците ще бъдат привлечени от аромата на бирата и оцета, което ще ги накара да се потопят в буркана и да се удавят.

Срещу охлюви в градината

Подобен е и случаят с охлювите в градината. Те могат да унищожат цели реколти от листни насаждения, ако не бъде контролирана популацията им.

Изсипете бира в плоски плитки съдове и ги разнесете из градината. Оставете ги на стратегически места и изчакайте ден-два. Ще видите как охлювите биват привлечени от бирата. Те просто ще се плъзнат в съдовете и ще ви освободят от присъствието си в градината.

Подхранете косата

Бирената мая помага за подхранване на косата и създаване на обем. Използвайте 4 бири, за да наситите косата с нужното количество бирена мая.

Бирата може да помогне и за изсветляване на косата, ако не е боядисана. Намокрете изцяло косата с бира. Легнете на слънце и оставете да изсъхне напълно. Ако трябва повторете процедурата още веднъж. Ще се убедите в резултата.

Свързани статии

Ускорете приготвянето на компост

Ако сте запалени градинари, вероятно знаете колко важно е подхранването на почвата. Някои любители градинари сами приготвят компост за насажденията си.

Смесете бутилка бира с една чаша амоняк в 4 литра вода. Налейте сместа към купчината компост и го оставете да ферментира. Маята и захарта в бирата подпомагат този процес на гниене като карат компоста да става по-бързо от обикновено.

Почистете акумулатора

Ако корозията е нападнала вашия акумулатор, почистете го с бира. Тя предпазва метала като премахва наслагванията и мръсотиите.

Накиснете краката си

Вместо да ходите на минерални извори, за да се възползвате от полезните свойства на водата, заместете я с бира. В нея има не по-малко минерали, полезни за омекотяването на кожата.

След като накиснете краката си в бира ще видите колко по-лесно е да отстраните мазолите, загрубялата и мъртва кожа. Освен това бирата облекчава гъбичките по ноктите и между пръстите на краката.

Коментирай
Свободно време