За дома

Различни употреби на старите вестници

За какво можем да използваме вестника, освен за четене?

29.07.2015г. / 14 02ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Вестниците са нещо, което купуваме всеки ден. Те рядко остават прочетени докрай. Разлистваме ги на закуска в повечето случай с невнимание, докато пием сутрешното си кафе. След това просто ги захвърляме в някой ъгъл или направо в кофата за боклук.

Преди да побързате да ги изхвърлите, вижте за какво още можете да използвате старите вестници!

Обезмирисяване на контейнери

Ако старите ви кутии за храна вече понамирисват на различни продукти, слагани в тях, можете да премахнете натрупаната миризма с вестници. Разстелете стари вестници в кутиите, затворете ги плътно и оставете да престоят така поне за 24 часа.

След това измийте кутиите. Ще се убедите, че миризмата е изсмукана, благодарение на вестника. Странно, но действа.

Почистване на стъкла

Баба ви правеше ли така? Вероятно да. Няма баба, която да не е просветена в тайнствата на почистването с вестник.

Хартията на вестника има магически свойства в премахването на мръсотии от прозорците, огледалата и стъклата.

Още по-хубавото е, че можете да почиствате и стари повърхности от стъкло, на които времето е нанесло известни щети, например оставило е петна. Разтриването на замърсените и захабените стъклени повърхности със стари вестници помага за премахването на петната и бляскавия ефект на стъклото.

Важно е да добавите оцет във водния разтвор за почистване, също така да оставите стъклената повърхност да изсъхне на въздух.

За узряване на доматите

Ако сте си купили леко зелени домати или пък сте ги набрали малко по-рано от собствената си градина, можете да им помогнете да узреят с вестници.

Увийте всеки домат поотделно във вестник и ги оставете на стайна температура. Така не само ще узреят по-бързо, но и няма да се развалят.

За опаковане

Разбира се, много от нас използват старите вестници за опаковане, но сме длъжни да го споменем, ако все още има някой, който не се е сетил да ги използва за това.

За поддръжка на обувки

Вестникът помага в предпазването на обувките от смачкване, когато не се носят. Преди да ги приберем в дрешника е важно да ги напълним в предната им част с вестници. Това предотвратява намачкването и хлътването на кожата.

Също така, ако обувките ви са подгизнали от проливен дъжд, натъпкайте ги отново с намачкани вестници. Това помага за попиване на количествата вода от напоената кожа или плат.

Свързани статии

Опаковане на подаръци

Някои хора обичат тази идея – опаковането на подаръци в изрезки от вестници. Можете да направите анонс пред близките си за годеж с изрязани думи от вестник, например, или да опаковате подаръка за детето си в стари комикси. Забавно, нали?

Подготвяне на градината

Ако имате градина, можете да положите грижи за нея и с помощта на вестник. Подгответе почвата за следващата сеитба като застелете „леглата“ в лехите с 4 пласта вестници. Върху тях плътно разстелете мулч или настъргани листа.

Това своеобразно „одеяло“ от компост ще подготви почвата и ще я омекоти през пролетта.

Покрийте дъното на чекмеджетата

Вестниците винаги са полезни в този случай. Можете да застелете дъното на всеки шкаф или чекмедже с вестник. Така ще предотвратите зацапването на вещите ви, а и по-лесно се поддържа. Просто вестникът се сменя и готово.

Коментирай