За дома

Неостаряващите вълнени терлици

01.02.2010г. / 12 48ч.
Вергиния Генова
Неостаряващите вълнени терлици

България определено може да се гордее със своите плетени шарени вълнени терлици (търлъци), но май вече само с неостаряващите вълнени терлици в етнографските музеи.

Може би много хора дори не знаят, какво значи израза “изнесе се по търлъци”.
Все повече баби предпочитат да седнат на кафе с турски сериали, а не да плетат жилетки и терлички на внучетата. Също така все по-малко млади жени могат да плетат – дори и само английски ластик.

Днес купуваме конфекция. Трупаме дрешки и обувки. Предпочитаме да ходим у дома боси, по сандали, с еспадрили, по джапанки, с пантофки и почти никой вече не ходи по терлици.

Времената се менят, модата се променя и ръчните плетива си отиват. Но пък става много екзотично да тръгнеш с ръчно плетени терлици или калцуни! Почти като да облечеш японско кимоно. А те са свежи, цветни и много топли. Могат да се носят както у дома, така и в големите студове над чорапа, а при поледици и над ботушите. При последния вариант много бързо ще се съсипят, но пък могат да ви спасят живота, или най-малкото неприятния престой в травматологията.

Старите хора са имали всякакви чалъми и приложения на това изобретение терлика.

А сега почти мога да се хвана на бас, че ако се направи анкета всред учениците може би над 50 % няма да знаят точното значение на думата, другата половина ще знаят пък само преносното й значение, а почти над 70 % няма да я изпишат правилно. Препоръчвам я обаче на всички, които обичат да играят на домашни игри. Думата “търлък” (терлик) е идеална за игра на бесеница с думи.

И когато говорим за нещо толкова архаично, ми се ще да ви попитам дали вие сте виждали терлици, имали ли сте терлици или пък можете ли да плетете терлици?

* * *

Да си ушием топли, зимни пантофки

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Катерина ( преди 11 години )
И аз и децата ми носим търлъци. И освен търлъци, носим и шушони. А вие знаетеи ли какво е шушони? За който не знае - те имат формата на къси чорапи, дълги до около глезена, но са изплетени от дебела вълна на 4 куки. Определено са предпочитани от търлъците, понеже по-добре обгръщат краката и повече топлят. Дацата ми винаги предпочитат да обуват шушони или терлици, вместо пантофи с подметки, за да могат весело да се пързалят с тях по пода в къщи. От тези игри, разбира се те бързо се късат под ходилата, но да са живи и здрави бабите ми, все така да плетат или кърпят търлъци и шушони за внуци и правнуци! При нас традицията си е много жива и много ценена и със сигурност няма да умре нито с бабите ми, нито с мен, а надявам се и с моите деца и след време, дай Боже и с внуците ми ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
rayna ( преди 11 години )
бихте ли публикували модели и начини на израбитка на търлъци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Svetlana ( преди 11 години )
Аз нося терлици. Плете ги баба ми, но и аз мога да оплета на една кука.Традицията не навсякъде е забравена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Баба ( преди 11 години )
Аз имам, нося, плела съм и плета. Турски сериали не гледам, но гледам доста предавания по Animal Planet, Dicovery и Cinemax. Това не ми пречи на плетенето. Внуците ми носят с удоволствие тези терлици, но аз плета само един модел и разнообразявам с различни цветове вълна. Бих искала да видя различни плетки, различни модели. В нета намирам само линкове за продажба. Според мен през последните години е така - всичко се купува и продава, а много малко се произвежда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар