Здраве и красота

Елда – как да я заобичаме

28.10.2010г. / 13 22ч.
Ивет Лолова
Елда – как да я заобичаме

Елда или гречка не е типична за българската кухня и рядко присъства на трапезата ни. Има лек стипчиво-горчив вкус, затова нека начинаещите я опитат първо в сладки рецепти. Но с елда има и много солени ястия – стига да намерите вашите любими.

Когато за пръв път купите елда, сварете малко количество за проба. Сложете я като добавка към ястието, не като основен продукт.

Основни начини на готвене:
1. Сварявате за 4-5 минути, изцеждате в гевгир, измивате със студена вода, за да не горчи, пак изцеждате.

2. Изсипвате в голяма купа една паничка елда. Заливате я с вряла вода. Похлупвате и завивате с голяма хавлиена кърпа. На сутринта елдата е готова за директна консумация – като мюсли за закуска, в зеленчукова или плодова салата.

3. Ако правите ястие, сложете сурова елда, също както се готви ориз. За супи прибавете елдата в самия край, за да не се развари.

3. Елда на закуска - мюсли или пастет; салата; основно ястие – в сарми, яхния и др.; десерт – смесена с крем или в плодова баница.

Елда за здраве

Елдата е здравословна храна. Богата е на лесноусвоими белтъчини, включително незаменимите аргинин и лизин; въглехидрати, фибри, ябълчна, лимонова и оксалова киселина, витамините от група B, PP, P, E и множество елементи: желязо, мед, цинк, бор, йод, никел, магнезий и др. Бедна е на мазнини, което я прави подходяща за диетично хранене.

Много са лечебните свойства на елдата. При анемия, падаща коса, чупещи се нокти. Смята се, че елдата е подходяща за диабетици и хора с наднормено тегло, тъй като е най-бедна на съдържание на въглехидрати, в сравнение с останалите зърнени култури и картофите.  Препоръчва се при остеопороза, ревматизъм и артрит. Срещу атеросклероза, хипертония, при хипофункция на щитовидната жлеза за подобряване на кръвообращението. Подсилва имунната система. Подобрява зрението. При заболявания на черния дроб. Срещу разширени вени и хемороиди. С една дума – супер-храна.

Къде да намерите елда – на диетичните щандове в магазините, в магазините за здравословна храна и био магазините.

Цената й е достъпна – Около 1.60 за 500 г.

Търсете в магазините светлокафява елда, което означава, че е преминала по-малка технологична обработка. Брашно от елда може да се добавя към хляб и сладкиши. Вкъщи може да си направите сами брашно, като смелите елда в кафемелачката. Използва се като добавка към хляб или сладкиши. Подходящо е за захранване на бебета, тъй като не съдържа глутен.

Яжте елда поне 2-3 пъти седмично, за да почувствате здравословната й сила.

* * *

Свалете около 7 кг на месец с елда
Домашни бонбони с елда и тахан
Салата от елда с чушки
Варено жито като мюсли
Салата с елда, зеле и хумус
Десерт с елда

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Ивет Лолова ( преди 11 години )
До bebeto:1. елдата мъничко горчи, защото има такива вещества в нея - не знам как се казват.2. не трябва да сменяш водата й, докато ври - и без това тя се сварява за около 5 мин.3. След като я свалиш от котлона, я изсипваш в гевгир и я изплакваш на течаща вода. 4. Сокът от грейпфрут топи мазнините, също сок от алое вталява, но трябва да ги пиете дълго време - поне 1 месец. Грейфрут може да пиете по цяла чаша, но алоето си има доза - по 1 капачка преди хранене сутрин, на гладно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
bebeto ( преди 11 години )
какви храни могат да се ядат за разграждане на мазнините
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
bebeto ( преди 11 години )
защо Елда е горчива. колко пъти трябва и се смени водата, а относно цената е 3,5 лева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Румяна ( преди 11 години )
Много се радвам да попадна на хора , които оценяват храната , приготвена с елда. С интерес прочетох рецептите на Ивет и много бих се радвала да се свържа с нея . Моят скайп е : rumipench . Моята майка е закърмена с елда , но рано се е отделила от семейството си и е позабравила , точно как се приготвя елдената каша /рускиня е !/, пък и до скоро в България не можеше да се намери елда по магазините . Сега вече се радва на тази възможност и често я приготвя и с нетърпение си похапва от "детското" лакомство. Ако някой от вас /читатели на това сп./ има оригиналната рецепта , ще се радвам да я видя тук публикувана. Можете да ми я пратите и на скайпа , който посочих по-горе .Ще се радвам на всяка рецепта с елда , която ми пратите ! На всички читатели на сп."Аз-жената" пожелания за здраве , хармония и любов в семействата и повечко късмет !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
Ивет ( преди 11 години )
До Петя: Не познавам Пловдив, но със сигурност ще намерите елда в:1. в хипермаркетите - на диетичния щанд или при варивата - питайте персонала - Метро, Била, Пикадили, Фантастико или каквито други имате2. в по-малките магазини за хранителни стоки - също3. в някои магазини плод и зеленчук, където продават варива4. в диетичните магазини5. в биомагазините (там е по-скъпо)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Petq Iv ( преди 11 години )
Ot kadee moga da si kypq elda v Plovdiv?Blagodarq predvaritelno!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
danka ( преди 11 години )