Здраве и красота

Мийте цитрусите със сода и оцет

17.02.2011г. / 18 26ч.
Надежда Маринова
Мийте цитрусите със сода и оцет

Знаем, че цитрусите са витаминни бомби, но мием ли ги внимателно, преди да ги обелим?

Темата е много спорна и разделя хората на три групи: 1. маниаци на тема чист дом и чиста храна; 2. умерени чистофайници и 3. непукисти, които ходят вкъщи с обувките от улицата и не се впечатляват от подобни статии.

Цитрусите се берат полуузрели. За да се запазват по складовете и по време на транспортирането, ги пръскат с химикали и ги обработват с парафин. Така плодовете не загниват, а гладката и лъскава кора привлича окото на купувача като магнит. На пипане такива плодове са мазни, не можете да ги измиете само под чешмата със студена вода, дори с топла няма да стане. Ако сте номер 2 и 3, пропускате този факт и минавате направо към яденето.

Ако спадате към група № 1, можете да сипете в една купа топла вода и да натопите плодовете за няколко минути. С гъба (специално за миене на плодове) , върху която сте сипали малко сода да изтриете кората на плодовете, след което ги потапяте в друга купа с разтвор на вода и винен оцет.  След това изплаквате на чешмата и са готови за консумация! Може да пробвате и с малко веро, но то се отмива по-трудно.

Казват, че ананас, грейпфрут, авокадо, манго и папая са сред по-безопасните плодове, защото корите им са дебели и вредните химикали, с които ги пръскат, остават в кората. Все пак, докато белите кората на който и да е плод, пипате с ръце ту кората, ту обеления плод. Затова е добре всички да минат през сериозно миене. Особено, ако ще ги яде малко дете или бременна жена.

Ето още няколко съвета за цитрусите:
Ако видите по кората бяла плесен, не ги купувайте и не ги яжте - може да получите разстройство.

Не използвайте корите за сладка или за кексове, колкото и добре да сте ги измили. За домашната лимонада или чашата чай сложете парченце лимон без кората.

Бел. автор: Благодаря за точните забележки, текстът е коригиран.

Вижте още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Надежда ( преди 11 години )
г-жо Николова, благодаря за забележките. Действително има грешка с восъка, трябва да е парафин. Що се отнася до другата част, топлата вода трябва да размекне парафина, и с помощта на гъбичката да се изчисти от кората. Права сте и за неутрализацията. Вероятно трябва да се действа поотделно - сода върху гъбичката и изплакване с оцет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
? ( преди 11 години )
Браво на Николкова - единствения мислещ човек в този сайт, останалите са на ниво отпреди 100 години. Просто училището за тях е било, за да си разхождат дрешките. Всъщност има си начини за белене и изстискване и без да се пипат плодовете. всичко е прах в очите и буря вчаша с вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Николова ( преди 11 години )
Имам сериозни съмнения, че обработват плодовете с восък! Восъкът е естествен пчелен продукт и е скъп - коя фирма ще си оскъпява стоката излишно, ако вместо восък може да използва Парафин (евтин продукт на нефта), чието въздействие върху здравето на човека по последни изследвания го определя като вреден?!Химическата реакция между основа (содата) и киселинат(оцета) е Неутрализация - продуктът е сол и вода, та се чудя при така предложената рецепта за отмиване на восъка (парафина) от кората на плодовете, като как водният разтвор на сол химически ще разтвори восъка (парафина)?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мария ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимно ( преди 11 години )
Така наскоро купих по погрешка от голям супермаркет грейпфрути, помислих ги за портокали. Седнах да беля един - мазно, та мазно. Рекох си, че в природата май не са така тия плодове. После като да си измия ръцете, два пъти със *** ги мих, че да не ги чувствам мазни, ужас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Диди ( преди 11 години )
Благодаря за прекрасната статия!Всяка сутрин си правя фреш от плодове.И все не намирах време,за да проверя в Интернет как да се справя с тази мазна *** на плодовете;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар