Здраве и красота

Доколко надеждна е мамографията?

18.09.2012г. / 17 16ч.
Ана Петрова
Доколко надеждна е мамографията?

Може би всяка жена в някакъв момент е изпитала притеснение при мисълта за рак на гърдата. В България всеки четвърти случай на злокачествено раково заболяване при жените е диагностициран като рак на гърдата. Поради тази причина е препоръчително всяка жена да си прави сама преглед на гърдите и да ходи профилактично на мамография.

След ядрено-магнитния резонанс най-успешно доказалият се метод за засичане на туморни образувания в областта на гърдите е мамографията. Има обаче условия, при които откриването не става лесно. Това е, когато гърдата е с по-плътна структура или раковото образувание се намира по-близо до гръдния кош.

Най-добре е да се правят изследвания в едно и също лечебно заведение, за да може при еднакви условия да се направи сравнение с предишни резултати от прегледи. В случай, че решите да пробвате на друго място, погрижете се новият лекар да се информира напълно за състоянието ви и му покажете материалите от по-ранните изследвания с мамограф.

Добре е веднъж годишно да ходите на профилактичен преглед, но ако имате опасения, че гърдите ви са по-плътни или на бучки, или имате случай на раково заболяване в семейството, можете да обмислите и по-чести изследвания. Ако и да не е 100% сигурно, че по този начин ще си осигурите навременно засичане на заболяването, със сигурност е по-добре от нищо. Ракът на гърдата е второто по честота раково заболяване, което причинява смърт у нас. Със своевременното му откриване и лечение обаче шансовете за оздравяване се увеличават.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай