Здраве и красота

Без страх от рака на гърдата

15.06.2012г. / 12 19ч.
Аз жената
Без страх от рака на гърдата

Ракът на гърдата е най-често срещаният тип рак сред жените след рака на кожата. По данни на Националния раков регистър през последните 2-3 десетилетия случаите на рак на гърдата у нас са се увеличили два-три пъти. Най-вече засегнати са жени над 40-годишна възраст, но за всеки е ясно, че тази статистика не застрахова по-младите. Освен възрастта и генетичната предразположеност, фактори за възникването му са начинът на живот, замърсената околна среда и стресът, които трудно можем да контролираме или избегнем.

Основният проблем при лечението на рака на гърдата не се крие в контрола на тези фактори, а в късното му откриване. Близо 40% от случаите на рак на гърдата се регистрират едва в последен стадий. За да може това да се промени, са необходими редовни профилактични прегледи при специалист, както и съзнателното самонаблюдение в периодите между тях. Ето защо всяка жена би трябвало да знае как да самоизследва гърдите си и да обръща внимание на всяка обезпокоителна промяна в тях.

Обичайният метод за самоизследване е чрез внимателно опипване на гърдите и търсене на втвърдени или болезнени зони. Това обаче не винаги е достатъчно и навременно. За много жени е непосилно, опипвайки гърдите си отвън, да си представят и запомнят каква е структурата им отвътре. Ето защо учени във Великобритания обединиха усилия и разработиха уред в помощ на жените за самоизследването на гърдите и първичната профилактика на рака на гърдата, който започва да придобива все по-голяма популярност и подкрепа сред медицинските среди – Брестлайт. Той е иновативен светлинен уред, с помощта на който всяка жена би могла да погледне гърдите си отвътре. По този начин опознаването на тялото става много по-лесно заради възможността за визуализация. Когато Брестлайт се използва, ежемесечните прегледи са много по-информативни, а резултатите сравними.

През 2008 г. производителят на Брестлайт PWB Health възлага независимо пазарно проучване сред над 1000 жени. Целите на това изследване са да оцени как този уред се възприема и използва от жените, как влияе върху техните навици по отношение на самонаблюдението на гърдите им.

Повече информация може да намерите в Puls.bg.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай