Здраве и красота

Всяко лечение трябва да започва с вегетарианска храна

Вегетарианството е първа стъпка към здравето

05.11.2012г. / 17 14ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Млечните продукти, особено кравето мляко, разболяват най-много, след тях по вредност се нареждат месото, белия хляб и захарните храни. Лекуват храните, които са алкалнообразуващи – плодове, пресни плодови сокове и зеленчуци. Това подчерта Георги Славов – диетолог и специалист по лечебно хранене и Слави Славов – нутриционист. Те бяха лектори на провелите се този уикенд в Пловдив семинари с практични занятия.

Ето още някои основни моменти от съветите на двамата диетолози:

Свързани статии

1. Балансираната диета се състои от 80% от алкалнообразуващи храни и 20% киселинообразуващи (месото, саламите, рибата, захарта, белият хляб, тестените изделия, сиренето, кафето, чаят, шоколадът, алкохолът и др.)

2. Колкото по-висока е киселинността в кръвта на даден човек, толкова по-вероятно е той да се чувства и да изглежда болен. Когато храната ни съдържа много захар, хляб и месо, а е бедна на пресни зеленчуци и плодове, се създава киселинно насищане, докато увеличеният прием на пресни плодове и зеленчуци увеличава алкалността на кръвта и подобрява здравето и издръжливостта.

3. Комбинацията плодове, зеленчуци, семена и ядки е съвършеното хранене. Докато обаче човек достигне до него трябва да има преход от месеци до години. Този преход трябва да е под наблюдението на специалист и контрола на диетолог.

4. Кравето мляко е наситено с много силен белтък и човешкият организъм не може да го смели пълноценно. Когато варим млякото, ние още повече усложняваме структурата на този белтък и той става още по-сложен за преработка.

5. Противопоказни са млечните продукти – ако се яде сирене и мляко то трябва да е козе или биволско. Любителите на сиренето може да го комбинират със зелена салата.

6. Нашите предци са яли месо и млечни продукти много рядко – само на празник. Те са били почти вегетарианци. Не сме в студените скандинавски страни, за да наблягаме на месото. През вековете основните храни на нашия народ са били просото, качамакът, булгурът, варивата, семената и ядките. Предците ни са консумирали и много полезното масло.

7. Всяка болест може да се излекува чрез храна. Старт на оздравителния процес задължително трябва да се даде с 5 до 15-дневна вегетарианска програма. Добре е да се прилага поне четири пъти в годината – на всеки сезон. След това може да се включат и храни от животински произход, но трябва да бъдат обработени така, че да бъдат лесно усвоени от организма.

8. Месото задължително трябва да се вари 10-20 минути, за да се премахнат от него тежките вещества. След това се промива и се приготвя на пара, скара или във фурната.

9. Да се дъвче продължително – всяка хапка трябва да е смляна от всеки зъб.

Коментирай