Здраве и красота

Диета без хляб води до умора и лошо настроение

22.10.2012г. / 18 03ч.
Ивет Лолова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Жени, които започват диета, първо ограничават или съвсем се отказват от хляба. Оказва се, че такова решение крие здравословни рискове.

Съвременната диетология предлага разнообразни хранителни режими, които не само, че не изключват „насъщния“ като фактор за напълняване, но дори напротив – препоръчват специални видове хляб, който ни прави по-стройни, с плосък корем и тънка талия.

Изваждайки хляба от менюто си, рискуваме да изпаднем в депресия, да станем избухливи, по-бързо да се уморяваме, да бъдем недоволни от себе си. И всичко това заради недостига, който нашият организъм ще изпита от витамин B, който се съдържа в хляба. Именно той изпълнява регулаторна функция в нервната система и я защитава от стрес.

Освен това неядящите хляб дами може да изпитат неудобството на нередовния стомах. С други думи да ги застигне запек, защото в хляба има най-много фибри, които подобряват работата на стомаха и червата. Ако прекалено дълго време в организма не постъпват фибри, може да се стигне дори до интоксикация на организма.

Следващата заплаха, която ви дебне във времето е отпуснати мускули и целулит, защото в хлебните изделия се съдържат белтъчини и важни аминокиселини.

Не на последно място все пак е важен изборът на хляб. Най-често посягаме към белия хляб, но това не е здравословно решение. Най-полезен е пълнозърнестият, с различни видове брашна и с натурални добавки – като ленено, слънчогледово семе, овесени ядки, пшеничен зародиш, маслини и други сушени зеленчуци.

Следва продължение: За различните видове хляб и противопоказанията им при болестни състояния.

Прочетете още:

Коментирай