Здраве и красота

Как да се преборим с есенния мързел?

Съвети за елиминиране на нежеланието ни за работа

12.11.2012г. / 09 45ч.
Надежда Маринова
Снимка: shc.hu

Снимка: shc.hu

Мързелът е отсъствие на желание да се извършва някаква дейност, като по-често се проявява през есента и зимата, но може да се случи и по всяко време на годината. Обикновено възниква, когато дейността ни е неприятна и ни липсва мотивация за нея. Има два начина да се справим с мързела:

Свързани статии

1. Отказваме се от това действие и го заменяме с друго, което повече ни харесва.

2. Променямe отношението си към работата, която не ни харесва, но трябва да я направим.

Най-често ни мързи да ходим на работа. Изходът е: сменяме работата си или се научаваме да я обичаме.

Жените знаят, че понякога не им се върши никаква домакинска работа. Изходите са два: отлагаме я, ако е възможно или впрягаме волята си, представяме си крайния положителен резултат, обещаваме си малка награда и... се захващаме с прането, чистенето, гладенето и миенето.

По подобен начин се решават големите проблеми – слагаме „розовите очила“ и приемаме трудностите като благословия, като си спомним поговорката „Всяко зло за добро“.

При учениците решението е същото: възможно е детето да има сериозни проблеми в училище, за които родителите не подозират (тормоз от съученици, слаби оценки) – потърсете причината и решете проблема. Потърсете помощ и от психолог. Смяната на училището също не бива да се изключва. При втория вариант – насърчете детето да заобича училището, да си намери приятели, които може през уикенда да каните на гости.

Мързел от време навреме
От време на време е полезно да не се съпротивляваме на мързела. По време на отпуска на море/планина е даже препоръчително максимално да си почиваме. През уикенда е добре да помързелуваме 1-2-3 часа на дивана пред телевизора или в леглото с книжка, а после да започнем да правим нещо, свързано с физическа дейност.

Постоянен мързел

Ако няколко дни или седмици мързелът ни преследва, това означава много повече от нежелание да работим. По-вероятно е да става дума за намаляване на общата енергия в тялото. Необходими са спешни мерки, за да не започне силен спад в много аспекти в живота ви. Като начало страда имунната система, което може да ви докара грип или по-сериозен здравословен проблем.

За да имаме достатъчно физическа енергия, са необходими 3 неща:

  • пълноценна и здравословна храна
  • спорт
  • достатъчно количество почивка

Избягвайте нещата, които „смучат“ енергията ви: стрес, клюки, голямо его, гледане на много телевизия, алкохол, цигари и т. н.

Повишавайте енергията си като си поставяте мечти и цели, общувате с изкуството (книги, танци, музика, изобразително изкуство, театър, опера), отглеждате домашен любимец, секс, хоби и др.

Наблюдавайте тялото си, вслушвайте се в сигналите му, научете се да ги разчитате и да му давате това, от което има нужда.

Коментирай