Здраве и красота

Как да си набавим истински калций

Организмът не произвежда сам калций – помогнете му!

27.12.2012г. / 11 24ч.
Ана Петрова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Дори децата учат и знаят, че най-много калций в нашето тяло има в костите и зъбите. За да поддържаме опорно-двигателната си система здрава и силна, трябва да консумираме през целия си живот храни, богати на калций.

Калцият обаче присъства също в кръвта, в течността между клетките и в мускулите ни. Той помага на кръвоносните съдове и мускулите да се отпускат и свиват, регулира pH-то на кръвта, участва в синтеза на хормони и ензими, както и в предаването на импулси в нервната система. Тялото ни не може да синтезира калций, затова до 50 годишна възраст трябва да си набавяме по 1000 мг (= 1 грам). на ден, а след тази възраст по 1200 мг.

Свързани статии

Начинът да си го набавим е основно чрез яденето на млечни продукти: прясно и кисело мляко, кашкавал и сирене. Богати на калций са също зърнените култури, соевото сирене „тофу“, броколите, спанакът и сьомгата. Важно е да се интегрират тези храни в ежедневната диета на хората от всички възрасти, защото набавят така необходимите за организма калций и протеини с високо биологично качество.

От липсата на калций най-много страдат жените след менопаузата, стриктните вегетарианци и хората с нарушени функции на жлезите, с чревни възпаления, болен черен дроб или бъбреци.

Поемането на точната доза калций ще предотврати проблеми с растежа, костни изкривявания и ще намали уязвимостта на костната структура. Недостатъчният прием може да причини остеопениа (малка плътност на костите) и остеопороза. Ето защо е много важно да се информираме за значението на съставките, които ни дават всички млечни продукти.

Пазарът е залят от всякакви марки млечни продукти. Проявете интерес към това, коя е най-качествена или пробвайте да заквасите мляко в домашни условия. Ще откриете, че това е най-лесният и добър начин да имате вкусна и полезна храна на една ръка разстояние.

Коментирай