Здраве и красота

При кои болести помага канелата?

Канелата не е само интересна украса, но и ефикасно лекарство

15.01.2013г. / 09 42ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Канелата е една от най-древните и ароматни подправки. Идва от гръцката дума „кинамомон“.

Канелата е силен консервант и най-интересното е, че навремето египтяните са знаели това и са я използвали при балсамиране. А ние си мислим, че сме открили всичко за канелата. Както между впрочем и за топлата вода, колелото и всичко останало. Въобще съвременният човек смята, че е връхна сладоледа и черешката на тортата на всичко и всички.

И въпреки това подозирам, че много хора не използват пълноценно своите възможности, а още по-малко тези на канелата.

Днес ние използваме канелата предимно като подправка на сладкиши. На пазара може да срещнете два основни вида канела: касия и цейлонска.

Касията идва предимно от Китай и Виетнам. Пръчиците са по-дебели и твърди и самата канела е по-люта на вкус. И щом идва от Китай е ясно, че е и по-евтина. Възможно е у нас да се продава основно този вид.

На цейлонската поне аз не съм попадала. Тя се отглежда основно в Индия и Шри Ланка и е на по-тънки пръчици, по-крехка е и с по-сладък вкус. Вероятно може да се открие в биомагазините.

Свързани статии

Ако досега сме използвали канелата само за красота върху млякото с ориз, вече може да помислим дали да не я използваме по-активно.

Смята се, че е много добър антиоксидант, ефикасно сваля високото кръвно налягане, бори се с лошия холестерол, затлъстяването и диабет тип 2. Доказали са, че действа благотворно и при ставни възпаления и дори при някои видове рак.

Канелата е често използвана при диети. Можете да опитате например тази. Канелата предотвратява складирането на мазнини в организма.

Канелата е полезна и за деца, защото повишава умствените способности. Не че възрастните нямат нужда от това, но вече никой не ги оценява и не забелязвам да се интересува от умствения им капацитет. Но пък се случва да се обсъждат колеги, че са завеяни и не помнят, че ги е хванала склерозата или са вечно намусени и депресирани. Предложете им да си пият кафето с канела – може само да им помогне. Пък и какво да се лъжем – много ароматно и вкусно е.

А хората, които искат да започнат здравословно деня могат да разтворят една чаена лъжичка канела в топла вода и с малко мед.

Вижте още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
нашето име ( преди 5 години )
Всичко това са преписани измишльотини. Освен, че прави запек нищо друго не лекува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар