Здраве и красота

4 прости съвета да сте в кондиция

Как да се справим с пролетната умора?

20.05.2013г. / 08 35ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Имате ли усещане, че страдате от пролетна умора. Или винаги сте си уморени?

Чудя се тази пролетна умора не е ли мит? Първо пишем за пролетна умора, за лятно изтощение, за есенна умора и зимна депресия и в крайна сметка кажете ми кой е сезонът когато сме бодри, работоспособни и щастливи?

Ами по тази логика – няма такъв. Или просто е както си го направим сами?!

Свързани статии

Истината е, че по всяко време трябва да полагаме грижи за здравето си и да сме в добра кондиция.

Винаги ще ви се спи. Например в отпуск ли е човек не му се спи, има време и за разходки, и за купони, и за всичко. Започне ли с формулата на работа в къщи на работа и сутрин и вечер и винаги му се спи. Може би при вас да не е така? Значи сте щастливци и знаете как да живеете. Трябва правилно да дозирате работа и почивка. Знам, че това е невъзможно за много хора, защото не разполагат сами с времето си. Но ето няколко по-лесни стъпки, с цел да се справите с пролетната умора и да укрепите имунната си система.

Разходки на въздух и слънце. – Заредете се с витамин D и свеж въздух. Това ще направите най-ефикасно, ако поне един ден от седмицата си правите излети в гората.

Ходете пеша. – Особено, ако работите в офис и работата ви е закотвена пред компютъра. Колкото може повече ходете: обедната почивка, обикаляйте безсмислено квартала. То, този съвет го спазват голяма част от жените за ужас на продавачките. Обикалят като пчелички от магазин на магазин, мерят, разглеждат, без да купуват – просто защото искат да се движат и да разглеждат. Но още по-хубаво е да отделяте време да се движите всред природата. Нито една рокля, нито едни обувки няма да ви оправят така настроението, както една истинска зелена поляна. Зеленото не ви ли очарова?

Приемайте повече естествени витамини – плодове и зеленчуци. Трудно е на работното място да имате хладилник, но може да вземаме в кутии или пликчета колкото можем да изядем за деня. Наистина е малко кофти да извадиш на бюрото вълшебната кърпичка и да започнеш да хрупаш. Най-малкото трябва да почерпиш и останалите в стаята. Но ако всички сте се приучили да хапвате ягоди, череши, краставици и т. н. сезонни плодове и зеленчуци няма да е проблем.

Снимка: Sxc.hu

Наспивайте се. – Любимият ми съвет. В определени условия е невъзможен за изпълнение и би трябвало да се преформатира и да звучи като: премахнете излишните дейности, които ви отдалечават от леглото като безсмислено седене пред телевизора, безкрайно готвене пред печката и всичко онова, което може да редуцирате.

И хайде вечерта е по-лесно – има толкова интересни неща за правене, ама сутрешното събуждане? Животът е толкова кратък, за да ни го съсипват, но щом позволяваме – просто ще живеем по-кратко. Да не говорим, че като родители и възрастни хора сме и отговорни, че съсипваме здравето и на децата си, точно в периода, когато растат, като ги караме да стават в 6 ч., за да могат да стигнат навреме за детска градина или училище. Поне да имаше полза от целия този тормоз!

Коментирай
Свободно време