Здраве и красота

Какво знаем и какво не за здравето на вагината

Най-честите вагинални проблеми, които да не пренебрегваме

15.07.2013г. / 10 11ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Някои дами се срамуват да говорят за нея. За вида й, за хигиената, за проблемите, за вагината. Какво знаем и какво не за нейното здраве? То е важна част от общото здраве на жената.

Свързани статии

Вагиналните проблеми могат да повлияят на репродуктивните функции, желанието за секс и способността за достигане до оргазъм. Вагиналните здравословни проблеми могат да се отразят на самочувствието на жената и това да доведе до редица други проблеми.

Какво застрашава вагиналното здраве?

  • Сексът без презерватив крие риск от полово предавани болести.
  • Енергичният и агресивен секс може да доведе до вагинална травма.
  • По време на бременност вагиналното течение често се увеличава.
  • Някои заболявания като диабет могат да причинят вагинална сухота.
  • Продукти за интимна хигиена, когато не са с подходящо pH или не се използват правилно.
  • Продължителната употреба на антибиотици увеличава риска от вагинална гъбична инфекция.
  • Медикаменти, които съдържат антихистамини, могат да са причина за вагинална сухота.
  • Тампоните могат да доведат до синдром на токсичния шок – рядко усложнение на бактериална инфекция.
  • Намаляването на хормона естроген може да е причина за сухотата на влагалището.
  • Вагинално раждане може също така да намали мускулния тонус във влагалището.
  • Когато има тревожност и напрежение, това понижава нивото на възбуденост по време на секс, което носи след себе си дискомфорт.
  • След менопаузата вагината губи своята еластичност.

Най-честите вагинални проблеми са:

Болка непосредствено преди, по време и след секс. Болката по време на проникването може да се дължи на сухотата на влагалището или на спазми на мускулите на влагалището.

Полово предавани инфекции, много са. Забелязва се поява на лоша миризма, сърбежи, херпеси, сифилис, вагинално течение, генитални язви и други.

Инфекцията или промяната в нормалния баланс на вагинални бактерии могат да причинят възпаление на влагалището, което се нарича вагинит. Появяват се вагинално течение, миризма, сърбеж и болка.

Едни от най-честите причинители на вагиноза са chlamydia, mycoplasma hominis, ureaplasma, peptostreptococcus и други. Вагинит може да бъде предизвикан и от гъбичките candida, trichomonas vaginalis. Предаван по полов път е трихомонасния вагинит.

За да бъде всичко наред със здравето на вашата вагина, посещавайте редовно профилактични прегледи. Ако забележите промяна в мириса и нормалните й функции, не предприемайте самолечение, а се консултирайте със специалист.

Бъдете сексуално отговорни към себе си и партньора и винаги ползвайте презерватив по време на полов акт. Използвайте специални продукти предназначени за женската хигиена, но не прекалявайте с употребата им.

Винаги се придържайте към написаното на опаковката на продукта и съветите на лекаря ви. Упражненията на Кегел могат да повишат еластичността и здравината на вагиналните мускули.

Коментирай