Здраве и красота

Храни, които помагат да откажете цигарите, без да дебелеете

Овесени ядки и ...

16.09.2013г. / 13 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Отказването на цигарите е въпрос на личен избор. Ако сте от тези, които са избрали да се разделят завинаги с вредния навик, вероятно сте се съмнявали в това дали ще успеете. Голяма част от пушачите смятат, че спирането на цигарите задължително ще се отрази на килограмите им и че ще напълнеят.

Това е строго индивидуално и всичко зависи от вашата нагласа. Споделяме няколко храни, за които казват, че могат да помогнат в процеса на спиране на цигарите.

Овесени ядки

Овесените ядки са полезна храна и добър старт на деня. Те са част от аюрведическата система за хранене и лечение.

Учени от Шотландия направили тестове с екстракт от овес. В изследването участвали две групи. Едните получавали екстракта от овес, а другата група плацебо. След месец тези, които са приемали овес са намалили количеството изпушени цигари или изобщо са се отказали от тях.

Приемане на алкални храни

Според учени има връзка между алкалната и киселинна среда на организма и тютюнопушенето. Изследвания показват, че хората с по-висока алкална среда на организма са склонни да стоят по-далече от цигарите, за разлика от тези с киселинната среда.

Какво е алкална и киселинна среда? Всеки организъм си има ниво на pH. Здравословното меню включва 40% прием на киселинни храни и 60% прием на алкални храни. Високата киселинност в организма може да предизвика редица неприятни симптоми като болки в тялото, нарушен сън, мазна кожа и други.

Алкалните храни са тези, които имат ниски нива на киселинност. Такива са спанак, смокини, бадеми, стафиди, ябълки, кайсии, авокадо, боб лима и други. Ако ги консумирате редовно, те ще намалят необходимостта от приемане на никотин от организма.

От друга страна учените напомнят, че има храни и напитки, които могат да засилят „апетита“ към цигарите. Такива са: газирани подсладени напитки, алкохол, червени меса, пиле, сирене, сливи, кафе, боровинки и други те са определяни като част от групата на киселинните храни.

Коментирай