Здраве и красота

Кой е витаминът на младостта?

Не допускайте дефицит на този витамин

25.10.2013г. / 10 20ч.
Михаела Лазарова
Мила Кунис. Снимка: Reuters

Мила Кунис. Снимка: Reuters

Тялото ви се нуждае от много витамини и минерали, за да функционира нормално. Витамин, който изисква специално внимание е витамин A, който е мастноразтворим. Обикновено приемате от него, консумирайки плодове, зеленчуци, яйца, мляко, масло, месо, мазни риби и морски дарове. Той повлиява добре лечението на очни заболявания, мускулна дегенерация, при силния пол увеличава броя на сперматозоидите, помага при екзема, лечение на рак, заболявания на венците, синузит и други.

Витамин A играе важна роля в антистареещата грижа. Прилаган върху кожата, той намалява бръчките и я защитава от вредното влияние на слънчевите лъчи. Знаете ли, че излагането на слънце кара кожата да губи големи количества витамин A? Ето защо е добре да нанасяте слънцезащитна козметика с висок фактор и да намалите процедурите в солариума.

Витамин A помага за процеса на регенерация на клетките и е част от редица козметични продукти за лице и тяло. Витамин A е известен също като ретинол и неговите производни ( независимо дали са природни или синтетични ) се наричат ретиноиди. Тъй като този витамин не може да се синтезира от организма, той трябва да се набавя чрез храната, или като хранителна добавка.

Свързани статии

Витаминът може да бъде поставян и локално, самостоятелно с леки масажни движения или да бъде част от вашите разкрасителни домашни маски за лице. Когато диетата, която спазвате е бедна на мазнини и полезни плодове и зеленчуци се получава дефицит на този витамин. Често се случва дами да забележат, че след края на диетата лицето им, въпреки че е отслабнало е загубило своята свежест. Появили са се бръчки, контурът на лицето се е отпуснал.

Затова не бива да се допуска дефицит на витамин А. Докато правите диета, а и не само, прилагайте домашни маски за лице, в които сте добавили около половин до една капсула витамин А. Ето и примерна рецепта за маска за лице.

В купичка смесете една супена лъжица заквасена сметана, супена лъжица мед и половин или една капсула витамин А. Всичко се разбърква добре и се поставя на почистена кожа за около 15 минути. След това изплакнете с вода.

Друга маска, която е със стягащо и изглаждащо бръчките действие е маска с хума. В купичка сложете 2 супени лъжици хума, малко вода и капсула витамин А. Разбъркайте с дървена лъжица! Поставете маската на лицето за 15 минути и изплакнете с вода.

Коментирай