Здраве и красота

5 причини да пием вода с лимон за здраве

Намалява риска от поява на язва

02.12.2013г. / 14 55ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Обичаят да се пие сутрин на гладно чаша вода с изстискан в нея лимонов сок е част от традициите в йога и аюрведа. Но освен като ритуал, този здравословен навик, стига да си го създадете, ще ви помогне да повдигнете общото си жизнено състояние и ще донесе много ползи за организма ви.

Ето 5 сигурни полезни свойства на водата с лимон:

  • Подкрепя имунната система

Лимоните са сред най-богатите на антиоксиданти плодове. Съдържат големи количества витамин C, който е добре известен с полезните си качества, особено в зимния сезон на настинки и грип. Също така лимоните съдържат сапонин, вещество, което активно се бори срещу болести и настинки.

  • Алкализира организма

Макар да са кисели, лимоните са най-добрите алкализатори за тялото. Те съдържат едновременно лимонена и аскорбинова киселина, които лесно се преработват от организма. Минералното съдържание на лимоните алкализира кръвта и я подмладява.

  • Подпомага храносмилането

Лимон в комбинация с вода действа като тоник за тялото и храносмилателната система. Смята се, че лимонът помага за пречистването на черния дроб и намалява риска от поява на язва на стомаха.

  • Почиства кожата
Свързани статии

Витамин C и някои от другите антиоксиданти, съдържащи се в лимона, противодействат много успешно на свободните радикали, които увреждат кожата. UV лъчите, които проникват в кожата при по-дълго стоене на слънце, причиняват именно това увреждане на кожата чрез свободните радикали. Които от своя страна са сред големите виновници за стареенето на кожата.

Освен това се смята, че лимонът почиства кожата от токсините и премахва или предотвратява появата на пъпки.

  • Помага при лечение

Аскорбиновата киселина, (витамин C) която се съдържа в големи количества в лимоните, стимулира заздравяването на раните и е основна хранителна съставка за поддържането на здрави кости. Освен това витамин C, съдържащ се в лимона е голям помощник в борбата със стреса.

Затова не се колебайте, а се опитайте да си създадете един наистина полезен и здравословен навик, който гарантира успешен старт на деня ви – просто една чаша вода с малко лимонов сок и чудесата се случват!

Коментирай