Здраве и красота

Признаци за нарушена функция на щитовидната жлеза

Подуване в областта на шията

29.11.2013г. / 16 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Голяма част от хората, които имат нарушена функция на щитовидната жлеза в повечето случаи не са наясно с проблема. Той е там, част от техния живот и въпреки, че тялото подсказва за евентуален проблем, често симптомите биват подминавани.

Щитовидната жлеза е орган с формата на пеперуда разположен в областта на шията. Неговата дисфункция може да доведе до редица здравословни проблеми и неразположения. Ето кои са най-често срещаните симптоми, подсказващи за проблем с щитовидната жлеза.

Честа умора

По-често, дори всекидневно и не само при смяна на сезоните се усещате изчерпани. Ще се нуждаете от повече от 8 часа сън, ще изпитвате нужда от следобедна дрямка. Често умората може да се дължи и на нарушения в съня.

Резки промени в теглото

Ако през годините сте поддържали нормално тегло и започнете да сваляте рязко килограми, въпреки че не спазвате диети, това също подсказва за нарушена функция на щитовидната жлеза. Често срещана е и друга промяна в теглото, която се наблюдава при хипотиреоидизъм или намалена функция на щитовидната жлеза. Това се наблюдава, когато рязко наддавате килограми, въпреки че се храните недостатъчно или както обикновено.

Мускулни болки и болки в ставите

След спорт е нормално да усещате напрежение в тялото си, но ако не сте спортуващи, тези симптоми подсказват, че с щитовидната жлеза нещо не е наред. Също така усещания като слабост или изтръпване на ръцете и краката, китките, са признаци на недиагностицирано заболяване на щитовидната жлеза.

Свързани статии

Подуване в областта на шията

Случва се пациентите, които страдат от нарушена функция на жлезата да имат подуване в областта на шията. Често това подуване е съпроводено с болезнено усещане, трудно преглъщане и промяна в гласа.

Промяна в състоянието на косата и кожата

Те първи алармират, когато нещо не е наред в организма. Когато щитовидната жлеза страда, страда цялото тяло. Първите признаци на дисфункция на щитовидната жлеза са суха или прекалено мазна коса, суха кожа, която се лющи, изтъняване на косата и косопад.

Запек

Запекът също е симптом, който може да ви подскаже за проблем с щитовидната, особено ако до момента не сте имали проблеми с изхождането и не сте променили начина си на хранене.

Менструални промени

Дамите трябва да обърнат внимание, ако техният цикъл закъснява, ако е по-лек, прекъснат и нестабилен, болезнен. Нерядко се наблюдават и овуларни течения, които са с лек розов цвят.

Прекалено изпотяване, сърцебиене и промяна в настроението

Обърнете внимание на това как реагира тялото ви. Ако често се потите без причина, ако дланите ви се изпотяват и усещате сърцебиене и се чувствате потиснати, раздразнителни, добре е да се консултирате с ендокринолог.

Коментирай