Здраве и красота

Метали, които могат да повлияят на паметта

Кои са?

23.12.2013г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

За нарушенията в паметта могат да бъдат виновни редица фактори като диабет, тютюнопушене, неправилно хранене и други. Според информация, публикувана в The Huffington Post, има три вида метали, които могат да я нарушат. Изследвани са били мозъците на починали пациенти, които са страдали от болестта на Алцхаймер.

При аутопсията учените открили плаки, които запушвали част от системата на мозъка както и наличието на мед, алуминий и желязо. Според учените тези метали произвеждат свободни радикали и увреждат мозъчните клетки, което може да доведе до нарушения в паметта и мозъчната функция.

Желязо

Организмът ви се нуждае от желязо, защото благодарение на него червените кръвни клетки транспортират кислорода във цялото тяло. Но изследване за здравето на мозъка, направено през 2011 година и публикувано в списание Neurology, показва, че хората с висок хемоглобин е три пъти по-вероятно да развият болестта на Алцхаймер. Друго, на което трябва да се обърне внимание е съдовете, в които се приготвя храната. Изследване показва, че съдържанието на желязо в сос за спагети например се е увеличило в пъти след като той е приготвен в чугунен тиган.

Свързани статии

Алуминий

За някои учени връзката между алуминия и болестта на Алцхаймер остава спорна. Но за други алуминият може да бъде невротоксин. Човешкото тяло не се нуждае от алуминий, за да функционира, но той навлиза в телата чрез антиацидите, когато пием газирани напитки в метални кутийки, понякога в чешмяната вода и други. Ето защо в много западни страни по-подробно се следи съставът на чешмяната вода, а също така голяма част от хората предпочитат да купуват напитки в стъклени шишета.

Мед

Органичният мед в храни като миди, ядки, бобови култури и други като цяло не вреди на вашето здраве. Но има и друг вид мед, наречен неорганичен, който често се съдържа в чешмяната вода, в някои мултивитамини. Това вещество не може да бъде филтрирано от черния дроб, попада в кръвта, а оттам и в мозъка. Според учени рисково е когато неорганичния мед попадне в комбинация с наситени и транс мазнини. Ако този метал е в големи количества, може да доведе до загуба на важни умствени функции. Ако пиете вода от чешмата, източвайте я добре.

Коментирай