Здраве и красота

Коя терапия помага да релаксирате?

Рефлексологията е техника, която използва невронните пътеки

19.12.2013г. / 10 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Рефлексологията е техника, която използва невронните пътеки, за да облекчи неразположенията в човешкия организъм. Тя може да се практикува както върху различни части на тялото, така и върху ръцете, докосвайки и стимулирайки определени точки.

Рефлексологията като термин произлиза от така наречена „рефлексна дъга“, като има два вида рефлексна дъга. Първата е автономна рефлексна дъга, засягаща вътрешните органи, а втората се нарича соматична рефлексна дъга, засягаща мускулите. Когато искате да контролирате даден проблем или да постигнете релаксация, рефлексологията прилагана на ръката е също толкова ефективна, както и тази на тялото.

Благодарение на тази техника може да намалите неразположенията като главоболие, запек, болки в раменете и много други. Как да приложите тази техника върху себе си?


С помощта на тази карта на ръката и важните точки върху нея ще можете сами да облекчите дискомфорта или да релаксирате. Най-напред нанесете върху ръцете си малко крем или масажно олио. Започнете да разтривате ръцете си бавно, за да затоплите и генерирате енергията в тях. След това започнете бавно да масажирате дланите си с помощта на палеца. Масажирайте всеки пръст на ръцете ви индивидуално. Раздвижете пръстите огъвайки леко, така че да не усещате дискомфорт и болка. Сами ще усетите как този масаж ви действа релаксиращо.

Свързани статии

След като масажирате добре едната си ръка, същото направете и с другата. За да стимулирате дадена точка от ръката си, използвайте палеца или показалеца на противоположната ръка. Натиснете точката като масажирате въртейки го в посока на часовниковата стрелка, а след това обратно на нея.

Масажът с натиск трябва да продължи около 5-6 секунди. След това отпуснете и стимулирайте друга точка (ако е необходимо). Или след няколко секундна пауза се върнете отново на същата точка. И така по същия начин правите масаж с натиск за няколко секунди и отпускате. Общо като време стимулирането на точката трябва да е около минута-две. След като масажирате точките на едната ръка, същото направете и на другата. Тази техника може да правите по един-два пъти на ден. Рефлексотерапията ще ви помогне да релаксирате, ще подобри кръвообращението и ще балансира тялото ви.

Снимка: Chinese Holistic Health Exercises

Коментирай