Здраве и красота

Етерични масла, подходящи за мазни кожи

Подхранват кожата без да я омазняват излишно

13.01.2014г. / 15 40ч.
Михаела Лазарова
Мила Йовович. Снимка: Reuters

Мила Йовович. Снимка: Reuters

Мазната кожа, както и всеки друг тип кожа, изисква специална грижа. Често дамите бъркат омазняването на кожата с нейната хидратация. Вашата кожа може да е по-мазна, но да не е добре хидратирана. Има няколко етерични масла, които са подходящи за мазни и чувствителни кожи. Те ще доставят необходимите витамини и ще спомогнат за задържането на влагата.

Масло от жожоба

Това е едно от най-добрите масла за мазна и чувствителна кожа. Бързо попива, не оставя мазен филм върху кожата и не запушва порите. Може да се нанася самостоятелно или да се добавя към различни разкрасителни маски.

Масло от лавандула

Маслото от лавандула е подходяща грижа за мазна и чувствителна кожа, а също така и за кожи, склонни към образуването на акне. Може да се нанася директно върху кожата или да го добавите към домашната маска от хума, която се препоръчва за проблемни кожи. През летните месеци то ще държи на далеч комарите от вас, ако го нанесете като лосион върху кожата.

Слънчогледово олио

Слънчогледовото масло е добро за чувствителна кожа. Има антимикробни и успокояващи свойства. Нанесено върху кожата, помага тя да запази влагата. Богато е на витамини E, B1, B6, B5 и витамин C. Нерядко се използва като подхранващ лосион за бебета. Помага при лечението на белези и бързо се абсорбира в кожата, което го прави добра грижа за мазни кожи.

Рициново масло

Рициновото масло може да се прилага външно или да се приема вътрешно. Богато е на омега-6 и омега-9 мастни киселини. Помага на кожата и косата да запазят влагата. Помага при мазни коси с пърхот и също така подобрява растежа на косата. Изключително подходящо е за направата на домашни пилинги за мазна кожа. За да си направите такъв пилинг ще ви трябва малко количество морска сол, към която да добавите няколко капки рициново масло.

Бадемово масло

Ако сте с мазна кожа и към домашните маски за лице обичате да добавяте етерични масла, бадемовото масло е подходящо за тази цел. То подхранва мазната и чувствителна кожа като й помага да задържи влагата максимално в нея. Също като маслото от жожоба може да го нанасяте самостоятелно с леки масажни движения, да го добавяте към маски или кремове.

Свързани статии

Масло от розмарин

Отварата от розмарин се препоръчва при по-мазни кожи или коси. Същото важи и за маслото от розмарин. Богато е на желязо, витамин B и нанесено върху скалпа или кожата на лицето и тялото освен, че ще я подхрани, ще намали и отделянето на себум. Подходящо е за стимулиране растежа на косата и може да помогне при пърхот.

Кокосово масло

Подхранваща грижа, към която може да добавяте и други видове масла. Богато е на витамини A, E, D и K. Подхранва кожата и е подходяща грижа за след баня, която ще я направи мека и еластична без да я омазнява излишно. Подходящо е и за балсам за по-мазни коси. През летните месеци може да го използвате при излагане на слънце, защото има лека защитна функция върху кожата, като я предпазва от слънчевите лъчи.

Розово масло

Розовото масло може да бъде лесно открито в аптечната мрежа и въпреки високата си цена си заслужава да инвестирате в него, ако искате да подхраните кожата си.

Коментирай