Здраве и красота

Храни и напитки, които да избягвате при високо кръвно

Сол и...

28.01.2014г. / 08 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Високото кръвно налягане е често срещан здравословен проблем. То най-често се дължи на липсата на физическа активност, употреба на алкохол, затлъстяване и други. В случай, че сте били диагностицирани с високо кръвно знаете, че трябва да подбирате храните, които консумирате всекидневно.

Контролът на кръвното налягане е много важен, защото високото кръвно може да доведе до сериозни сърдечни проблеми. Има определени храни и напитки, които е добре да избягвате при високо кръвно налягане.

Сол

Солта е най-лошият враг за хора, страдащи от високо кръвно налягане и сърдечни болести. Специалистите съветват хората с хипертония или прехипертония да ограничат приема на сол, която добавят към храната си.

Алкохол

Според специалисти хората, които консумират повече от три алкохолни питиета на ден, повишават риска от високо кръвно налягане. Алкохолът също така намалява действието на лекарствата срещу високо кръвно, които приемате.

Туршия

Консервирането на зеленчуци изисква добавянето на големи количества сол. Тя в комбинация с киселинността на получения продукт не е подходяща за хора с високо кръвно. Освен това киселите и солени храни като туршиите са причина за излишното задържане на течности.

Захар

Захарта също трябва да се консумира пестеливо. Тя не само увеличава шансовете за диабет и затлъстяване, но и повишава кръвното налягане. Затлъстяването почти винаги е съпроводено и с високо кръвно. Затова заменете захарта с мед.

Пържени картофи

Пържените картофки са вкусни, но съдържат трансмазнини. Освен мазнините те съдържат и много натрий. В една средно голяма порция картофки има около 19 г мазнини и 270 мг натрий.

Колбаси

Преработените месни деликатеси, освен мазнини и други хранителни добавки, съдържат ненужно голямо количество сол. Избягвайте саламите, колбасите, шунките и т. н.

Свързани статии

Пилешки кожи

На хората, които имат проблем с кръвното не се забранява консумацията на месо. Добре е да го има във вашето дневно меню, но не бива да консумирате кожата. Ако предпочитате пилешкото, хубаво е преди да обработите месото да премахнете кожата му. Тя е богата на наситени мазнини, които влияят на кръвното налягане. Също така не бива да прекалявате с консумацията и на червено месо и масло.

Консервирани храни

Всички консерви, инстантни супи, кубчета бульони са все храни, неподходящи за хранителния режим, който е добре да се спазва при високо кръвно. Съдържат много сол и други хранителни добавки и ниска хранителна стойност.

Кафе

Кафето също може да е причина за високото ви кръвно налягане. Избягвайте консумацията му или не превишавайте безопасния прием на кофеин.

Коментирай