Здраве и красота

Бързи лекове при зъбобол

Карамфилово масло

22.01.2014г. / 12 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всеки който е изпитал болката от болен зъб или никнещ мъдрец знае, че обикновено зъбоболът се проявява, когато най-малко очаквате. Освен от никнене на мъдрец, силна болка може да се появи след възпаление на вътрешността на зъба, инфекции на устната кухина, инфектирани венци и други. В моментите, когато вашият зъболекар не е на разположение има няколко домашни лека, които могат да облекчат временно болката.

Скилидка чесън

Чесънът е лек срещу грип и настинки, но може да помогне и при зъбобол. Това, което трябва да направите е да обелите скилидка чесън и да я поставите върху болезнения зъб. Друго, което може да направите е да я стиснете между зъбите като предварително сте я поставили върху болния зъб.

Карамфилово масло

Върху памучен тампон капнете няколко капки масло от карамфил и го поставете върху засегнатия зъб. Маслото ще намали болката и ще ограничи разпространението на инфекцията, тъй като има антисептично действие. Ако не разполагате с масло от карамфил, но имате от подправката, сдъвчете на болната страна малко от нея.

Друг ефикасен начин да облекчите зъбобола е разтварянето на лъжица сол в хладка вода. Разбъркайте и изплакнете устата си с нея няколко пъти като жабурите леко.

Алкохол

Ако разполагате със силен алкохол като уиски, ракия или водка, също може да го ползвате за целта. Изплакнете устата си с него.

Пресни ментови листа

Ментата също има широко приложение. При зъбобол също може да ви помогне, ако сдъвчете на болната страна няколко пресни ментови листенца.

Свързани статии

Лед

Ледът е един от най-старите методи за облекчаване на болката. Вземете малко кубче лед и го задръжте на болната страна. Също така може да поставите няколко кубчета лед в кърпа и да приложите от външната страна на бузата за няколко минути.

Масло от чаено дърво

Върху памучен тампон нанесете малко количество от маслото и го поставете върху зъба. Хубаво е и да масажирате венеца на засегнатия зъб. Друг лек, който може да направите с масло от чаено дърво е да разтворите няколко капки от него в хладка вода и да изплакнете устата си с нея няколко пъти.

Джинджифил

За да облекчите зъбобола ще ви трябва корен от джинджифил. Вземете няколко парченца и ги сдъвчете върху болния зъб.

И всичко това е, разбира се, колкото да облекчи болката за например няколко часа, защото непременно трябва да се отиде на зъболекар.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Д-р Байко КОЕВ ( преди 8 години )
На никого не го пожелавам, но на всеки може да се случи! Така, че не е зле за имате известна обща култура!? НЕЩО ПОВЕЧЕ ЗА ЗЪБОБОЛА Боляло ли ви е зъб? Който е изпитвал тази болка, ще потвърди, че тя е ужасна!? Медицинската наука описва болката, която може човек да изпита от един ПУЛПИТ (възпаление на зъбната пулпа или както е по-известно - нерв), като най-силната болка от заболяване! Тя е непоносима и подлудяваща! В денталната медицина има два случая със силна болка. Това са случаите на ОСТЪР ПУЛПИТ и ОСТЪР ПЕРИОДОНТИТ. ОСТЪР ПУЛПИТ първоначално болката започва при хранене, от студено и по-късно от топло, като не престава при прекратявате на дразненето. След това тя се проявява самопроизволно, със скъсяващи се безболезнени периоди. Силата и нараства до непоносимост! ОСТЪР ПЕРИОДОНТИТ той се появява като усложнение на пулпита! След известен светъл период от порядъка на дни, започваме да чувстваме зъбът по-висок. При притискането му болката се успокоява. Постепенно чувствителността се засилва! Възможно е студената вода да усилва болката, а топлата да я усилва! В един момент зъбът става болезнен при докосване. Възможно е общо неразположение, безпокойство и повишена температура. Ако не вземем мерки следва абсцес (подуване), който застрашава здравето и дори живота! Какво да правим? Приемането на медикаменти вършат малко работа при пулпита! Още по безсилни са народните методи! Единствено възможното действие е да потърсим стоматологична помощ! Стоматологът ще отвори зъба и ще постави лекарство, което ще успокои болката. Възможно е и под упойка да извади възпалената пулпа (нерв). При периодонтита е добре да направите същото, защото следват опасни усложнения! Зъбът също трябва да се отвори, за да се дренират образувалите се там ексудат и газове.ЗАПОМНЕТЕ: Своевременното лечение, ще ви спаси от тези болки и усложнения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар