Здраве и красота

Консумирането на зеленчуци подобрява качеството на спермата

Вижте защо е важно да добавите и повече зеленчуци към менюто си

16.01.2014г. / 09 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Доказано е, че храната може да ви направи по-здрави или обратно. Благодарение на начина на хранене може да разрешите редица здравословни проблеми или да увеличите шансовете си по-скоро да станете татко.

Редица изследвания показват връзката между качеството на семенната течност и храната, която се консумира. Освен млечните продукти, чистите меса и ядките, вижте защо е важно да добавите и повече зеленчуци към менюто си.

Тъмнолистни зеленчуци

Дефицитът на фолиева киселина често се свързва с ниския брой на сперматозоидите или лошо качество на спермата. Хранителна добавка, която съдържа фолиева киселина може да увеличи броя на сперматозоидите и да подобри качеството на спермата. Разбира се към дневното си меню може да добавите и повече спанак, зеле, ряпа, които са едни от най-богатите на фолиева киселина зеленчуци.

Зеленчуци, богати на витамин D

Недостатъчното количество на витамин D също се свързва с безплодието при силния пол. Изследвания показват, че редовният прием на витамин Dможе рязко да увеличи подвижността на сперматозоидите, а също така и да ускори развитието на акрозомната реакция , която позволява на сперматозоидите да се прикрепят към яйцеклетката. Консумирайте повече зелени листни зеленчуци.

Броколи

Броколите са чудесен зеленчук, който може да помогне да увеличите броя на сперматозоидите в семенната течност. Те също са едни от най-добрите източници на фолиева киселина, както и на витамини от групата B. Опитайте се да ги консумирате по-често, защото полезните им съставки ще повишат шансовете за зачеване.

Свързани статии

Зеленчуци, богати на Витамин C

Витамин C, заедно с витамин E са доказали своите положителни ефекти върху подобряване качеството на семенната течност. Листните зеленчуци са особено богати на тези два витамина. Те също така съдържат и антиоксиданти, които освен, че увеличават броя на сперматозоидите, подобряват и тяхната подвижност.

Зеленчуци, богати на ликопен

Ликопенът е каротеноиден пигмент, който осигурява червения цвят на много от зеленчуците като домати, чушки, аспержи, както и на някои плодове като диня, грейпфрут и други. Ниският прием на ликопен се свързва с лошото качество на спермата, както и с мъжкия стерилитет.

Коментирай