Здраве и красота

Естествени методи за покриване на прошарената коса

Лайката е подходяща за светли коси

23.01.2014г. / 16 50ч.
Михаела Лазарова
Марша Крос. Снимка: Reuters

Марша Крос. Снимка: Reuters

Побеляването на косата е процес, който при всеки се случва по различно време. Някои прикриват първите бели коси с боя за коса или къна. Други, които проявяват алергии към боите за коси, предпочитат естествените методи, с които да ги покрият.

Споделяме някои домашни трикове, които е добре да правите редовно, за да имат по-голям ефект.

В купичка сложете амла на прах, черен сусам на прах и 1 чаена лъжичка къна. Добавете вода до получаването на гъста паста. Поставете я върху вече измита коса и оставете да подейства около час. След това изплакнете с вода. Тази комбинация не само ще помогне за покриването на прошарената коса, но и ще я направи по-здрава и лъскава. Правете процедурата веднъж или два пъти седмично.

В тенджера сложете да се варят равни количества прясно нарязан розмарин и градински чай. Билките трябва да врат около 30 минути. Отварата се оставя да изстине заедно с листата в нея. След това се прецежда. Тази отвара прилагайте редовно, след като вече сте измили косата си. След изплакването с билките не изплаквайте с вода косата си. В тази комбинация за естествено обагряне розмаринът ще подобри значително растежа й.

Орехите също са подходящи за покриването на сивите коси. Трябват ви кори от пресни орехи или листа от орех. Направете отвара от тях и всеки път след измиването на косата с шампоан и балсам изплаквайте косата си с нея.

Ако косата ви е руса, в купичка смесете:

  • 2 чаши пресен лимонов сок
  • 1/2 чаша газирана вода
  • една чаша отвара от лайка

С получената смес се изплаква косата и е добре да престои за една нощ, а на сутринта да я изплакнете. През летните месеци за оптимален ефект може да я поставите на суха и чиста коса и да се изложите за няколко минути на слънце без да изплаквате след това с вода.

Свързани статии

Ако косата ви е в червените нюанси, направете отвара от хибискус. Към нея добавете сок от червено цвекло и нар. Сместа се нанася върху суха или вече измита коса. За да я подсушите, използвайте по-стара памучна кърпа, тъй като цвеклото и нарът са силно оцветяващи.

Хубаво е да не изплаквате косата си, а само да я подсушите. През летните месеци, също както при русите коси, се препоръчва излагане на пряка слънчева светлина за няколко минути след като сте нанесли отварата.

Коментирай
17 rate up comment 0 rate down comment
Мартина М ( преди 8 години )
В купичка сложете амла на прах, черен сусам на прах и 1 чаена лъжичка къна , каква къна по точно трябва да се използва , и за какъв цвят коса е подходяща тази отвара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар