Здраве и красота

Спирулина – суперхрана, която се грижи за здравето

Дава енергия, пази от рак и помага при акне

09.04.2014г. / 08 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: rubyorganicsblog.wordpress.com

Снимка: rubyorganicsblog.wordpress.com

В ежедневното си хранене се стремим да консумираме храна, която да е здравословна, лека, богата на витамини и минерали и да носи много ползи за здравето. Нещо незаменимо, което може да добавите към вашите храни и напитки, отговарящо на тези критерии е спирулина.

Спирулина са синьо-зелени водорасли, които могат да бъдат открити по бреговете на Южна Азия, Мексико и Африка. Те изобилстват от минерали, витамини, антиоксиданти, аминокиселини, протеини и калций. Консумацията на спирулина може да помогне за предотвратяване на появата на анемия.

Тази суперхрана прави и костната система по-здрава. Тя е предпочитана от вегани и вегетарианци. Ето малко любопитна информация за спирулина:

  • В синьозелените водорасли има 6 пъти повече протеини, отколкото в яйцата
  • 50 пъти повече желязо, отколкото в спанака
  • 7 пъти повече калций, отколкото в млякото
  • 10 пъти повече калий, отколкото в повечето плодове и зеленчуци
  • 4 пъти повече желязо, отколкото в говеждия черен дроб

Как може да приемате от тях?

Спирулина се предлагат под формата на хранителни добавки или на прах. Ако сте любители на смутитата, може да добавяте спирулина към тях. Могат да бъдат част от вашите рецепти без месо. Водораслите имат малко калории, но в същото време ще ви държат по-дълго време сити.


Те са изключително подходящи за вашата здравословна диета и богати на полезни фибри. Консумацията им намалява риска от появата на диабет, рак, сърдечни болести и подобрява функциите на храносмилателната система.

Свързани статии

Спирулина се грижат за здравето на кожата и могат да помогнат при лечението на акне. Те имат антибактериално действие, а бактериите са основния причинител на този упорит проблем. Водораслите се борят с вирусите, бактериите, намаляват свободните радикали.

За да се радвате на красива кожа, смесете една две лъжици водорасли на прах с малко вода. Маската нанесете върху почистена кожа за 10 минути и след това изплакнете. След нейното нанасяне кожата ще бъде успокоена и хидратирана.

С настъпването на пролетта настъпва и лека пролетна умора. За да се чувствате всеки ден в добра форма и енергични, включете в менюто си спирулина. Благодарение на антиоксидантите, есенциалните мастни киселини и омега 3 и 6 тази суперхрана няма да даде шанс на пролетната умора.

Снимка: freeimages.com

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Дани ( преди 10 години )
Спирулина, банан и мляко на шейк - страхотно вкусно, полезно и зарежда повече от кафе, а емного по-здравословно от кафето! Опитайте, ще ви хареса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар