Здраве и красота

Навици, с които вредим на сърцето

Консумация на твърде много сол и месо

08.04.2014г. / 11 52ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Алкохолът и цигарите са само част от вредните навици, които могат да доведат до редица здравословни проблеми. Всекидневно правим неща или консумираме храни, за които не се замисляме, че биха навредили и на най-здравия организъм и на най-здравото сърце. Вижте на какво е добре да обърнете внимание.

Не почиствате зъбите си старателно

Оралната хигиена е много важна не само за здравето на зъбите, но и за общото здраве. Създавайки добри ежедневни навици за почистване на устната си кухина вие ще запазите не само венците и зъбите си в отлично здраве, но ще предпазите сърцето си от сърдечни проблеми. Освен с четка и паста, всекидневно почиствайте зъбите с дентален конец и дентална вода.

Вие сте по-скоро песимист, отколкото оптимист

Вярвате или не, но положителната нагласа към нещата от живота може да ви направи не само по-щастливи и приветливи, но и по-здрави. Според специалисти песимистите страдат по-често от високо кръвно, високи нива на холестерол и напълняване.

Всички тези признаци застрашават здравето на сърцето. Песимистите са и по-често стресирани, а стресът е най-големият враг на сърцето и здравето като цяло.

Консумирате твърде много сол

Голяма част от хората не се замислят какво количество сол консумират. Солта не само, че вреди на здравето на очите, задържа излишни течности в тялото, но и е враг на здравото сърце.

Солените и „вкусни“ храни благоприятстват високото кръвно налягане, което води до увреждане на артериите. Това от своя страна повишава риска от инфаркт и инсулт. Максималното количество сол на ден, което може да консумирате, е 6 грама, което се равнява на чаена лъжичка.

Спите или твърде много или недостатъчно

Според учени малкото часове сън (около 5 часа) и по-дългото спане (над девет часа) крият риск от появата на високо кръвно, повишаване на стрес хормона в организма, умора, което може да доведе до редица сърдечни проблеми.

Водите застоял начин на живот или тренировката ви е твърде интензивна

И двете крайности крият риск не само за сърцето, но и за общото здраве. Обездвижването крие риск не само от затлъстяване, но и вреди на здравето на сърцето. Затова ходете по-често пеш и спортувайте умерено поне три пъти седмично.

Свързани статии

От друга страна дългите и интензивни тренировки, типични за спортистите, не се препоръчват дори на тези хора, които от години ходят на фитнес, тичат или практикуват за удоволствие друг вид спорт. Темпото трябва да е умерено, да имате регулирано дишане, а според експерти тренировката не бива да е повече от час.

Друго, което е вредно е тренирането само в почивните дни. Често когато през седмицата сте пропуснали тренировка, през почивните дни се опитвате да си наваксате. Тогава тренирате до пълно изтощение, нещо което също вреди на здравето на сърцето.

Прекалявате с консумацията на червено месо

Червеното месо не вреди когато консумирате от него до 100 грама на ден. Ако искате да поддържате добри нива на холестерола, намалете консумацията на колбаси, шунки, пастети и т. н.

Снимки: photl.com

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
Povredenite zabi uvrezdat naistina sarceto- tova se znae otdavna!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
Тия пък зъби за всичко виновни, и за ерекцията при мъжете, сега и за сърцето. Вие като пишете вярвате ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Веси ( преди 10 години )
за всичко друго съм съгласна, но и за съня...няма ка да спя по-малко от 9-10 часа, че и повече..само така се възстановявам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )
Неща от ежедневието ни за които не се замисляме, а са важни за здравето ни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар