Здраве и красота

Херния – как да разпознаем симптомите

Хернията е проблем, на който трябва да се обърне специално внимание!

15.05.2014г. / 13 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Коремната стена се състои от сухожилия и здрави мускули, които се спускат от зоната на последните ребра до слабините, точно до началото на краката. Една от многобройните функции на коремната стена е да държи червата там, където им е мястото. Понякога се случват разкъсвания в тази стена, което е предпоставка за излизане на червата от отреденото им място.

Тези състояния се обозначават с общото название херния. Хернията може да бъде малка, но ако не бъдат взети навременни мерки, може да стане по-голяма и да бъде ужасно болезнена. Всеки пробив в коремната стена носи големи рискове, а и много силни болки. Ако хернията остане нелекувана, това значително увеличава риска от развитие на усложнения в коремната кухина.

Хернията е всяко състояние, при което един вид тъкан преминава в друга телесна кухина, затова съществуват различни видове херния - дискова херния (херния на гръбначните прешлени), херния в областта на слабините (ингвинална херния), херния на отвора на диафрагмата, разделящ коремната от гръдната кухина (хиатална херния). 

Хернията може да засегне всеки и то във всяка възраст. И тъй като никой не е застрахован от това неприятно и опасно състояние, вижте кои са най-честите признаци и симптоми на херния.

Видимо подуване или бучка

Най-ранните признаци на херния са видимо издуване в областта на корема, под кожата, което в крайна сметка често се превръща в по-твърда бучка. Тази бучка е болезнена, но в началото не е задължително да е така. Всички необичайни израстъци по кожата трябва да бъдат прегледани от лекар, защото освен херния или кожен проблем, това може да е сигнал за някакъв още по-опасен риск, какъвто е ракът, например.

Болка

Има случаи, в които хернията не причинява никаква болка, но повечето пъти е съпроводена от силна болка, особено когато бива приклещена при натиск, определена поза на тялото или стегната дреха.

Свързани статии

Затруднен стомах

Хернията може да предизвика смущения в работата на стомаха, които включват затруднено храносмилане, запек или други проблеми с червата.

Дискомфорт в областта на долната част на корема и слабините

Чувство на тежест, подуване или неспокоен корем са част от симптомите на херния на отвора на диафрагмата. Друг вид херния може да бъде хернията в слабините, т. нар. ингвинална или бедрена херния. При нея пациентите се оплакват от болка в слабините и чувство на разместване на бучката. Това усещане се случва всеки път, щом човек седи или повдига някаква тежест.

Напрежение по нервните окончания и мускулна слабост


Хернията на гръбначните прешлени (дискова херния) може да предизвика много остра болка, придружена с невъзможност за движение. Това се случва, когато при появата й се притискат важни централни нерви, инервиращи горните или долните крайници. Например, при херния на кръстните или опашните нерви се усеща силна болка и ограничено движение в краката, а при херния на гръбните или вратните прешлени – последствията се усещат в ръцете.

Снимка: Thinkstock

Коментирай