5 лесни коледни рецепти за по-малко от 1 час

Коледна трапеза без бързане и напрежение

10.12.2025г. / 09 36ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Приготвянето на празнични ястия не трябва да е сложно. Тези ястия носят сезонни цветове, топли подправки и много настроение, без да ви държат цял ден в кухнята. По-долу ще намерите съставките с точните количества и подробни стъпки за приготвяне, за да сте сигурни, че всяка рецепта ще се получи перфектно за празничната коледна трапеза. 

1. Пилешко с глазура от червена боровинка и портокал

Ярко, пикантно и сладко ястие, което носи вкуса на Коледа в чинията.

Съставки (за 4 порции)

  • 4 пилешки бутчета (около 600 г), без кости и кожа
  • 1 чаша (100 г) пресни или замразени червени боровинки
  • ½ чаша (120 мл) портокалов сок
  • 2 супени лъжици портокалова кора, настъргана
  • 3 супени лъжици мед (или кленов сироп)
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 супена лъжица зехтин
  • ½ чаена лъжичка сушена мащерка
  • ½ чаена лъжичка сол
  • ¼ чаена лъжичка черен пипер

Приготвяне

  1. Подправете и запечете: Посолете пилешките бутчета и поръсете с черен пипер. Загрейте зехтина в тиган на средно-висока температура и запечете пилешкото месо за 4–5 минути от всяка страна, докато леко се зачерви.
  2. Пригответе соса: Добавете чесъна, червените боровинки, портокаловия сок, меда и мащерката в тигана. Разбъркайте, за да се смесят.
  3. Задушете: Намалете огъня до среден и гответе 12–15 минути, като разбърквате от време на време. Червените боровинки ще се пукат и ще сгъстят соса.
  4. Завършете като добавите портокаловата кора, задушите още 2 минути, след което махнете от огъня.
  5. Сервирайте: Полейте пилешкото с лъскавия сос от червени боровинки и портокал.

Празничен съвет: Добавете щипка (⅛ чаена лъжичка) канела към соса, за да му придадете празнична топлина.

Свързани статии

2. Коледни елхички със сирене

Забавен, декоративен хляб, идеален за събирания и лесен за начинаещи.

Съставки (за 6–8 души)

  • 1 пакет (400 г) охладено тесто за пица
  • 24 топчета моцарела или 24 кубчета сирене (около 2,5 см)
  • 3 супени лъжици разтопено масло
  • 1 чаена лъжичка чесън на прах
  • 1 супена лъжица нарязан пресен магданоз или розмарин
  • 2 супени лъжици настърган пармезан
  • По желание: ½ чаша сос маринара (готов)

Приготвяне

  1. Пригответе тестото: Разточете тестото за пица и го нарежете на 24 еднакви квадрата.
  2. Напълнете: Увийте всеки квадрат тесто около едно топче моцарела и притиснете добре, за да запечатате.
  3. Оформете елхата: Подредете топчета тесто с шева надолу върху тава, покрита с хартия за печене, като оформите коледна елха (триъгълник със ствол).
  4. Намажете: Смесете разтопеното масло с чесновия прах и намажете обилно тестото.
  5. Печете на 190 градуса за 20–25 минути, докато станат златистокафяви.
  6. Поръсете с пармезан и подправки, докато е още топло.
  7. Сервирайте с топъл сос маринара за топене.

Празничен съвет: Поръсете няколко семена от нар или сушени боровинки около тавата като „украса за елхата“.

Свързани статии

3. Пълнени сладки картофи с празнични подправки

Пълнени картофи

Красива вегетарианска опция с уютни зимни подправки.

Съставки (за 4 порции)

  • 4 средни сладки картофа
  • 2 супени лъжици масло
  • 2 супени лъжици кафява захар или мед
  • ½ чаена лъжичка канела
  • ¼ чаена лъжичка индийско орехче
  • ¼ чаена лъжичка бахар
  • ⅓ чаша (40 г) нарязани орехи или пекани
  • ⅓ чаша (40 г) сушени боровинки
  • Щипка сол
  • По желание: 1 чаша минимаршмелоу

Приготвяне

  1. Сварете картофите бързо: Набодете всеки сладък картоф с вилица. Сложете ги в микровълновата на висока температура за 8–12 минути (обърнете ги на половината време), докато омекнат или печете на 200 градуса за 35–40 минути.
  2. Пригответе плънката: Разрежете картофите по дължина. Изгребете ⅔ от месестата част в купа, като оставите здрави кори.
  3. Смесете с масло, кафява захар, подправки, ядки, червени боровинки и сол.
  4. С лъжица напълнете отново всяка кора.
  5. По желание покрийте с маршмелоу и печете на силна температура за 1–2 минути, докато леко се запекат.
  6. Сервирайте докато е топло.

Празничен съвет: Добавете малко кленов сироп точно преди сервиране за допълнителен блясък и сладост.

4. Коледно венче „Капрезе“

Свежо, ярко предястие, което служи и като декоративна централна украса.

Съставки (за 6 души)

  • 2 чаши (300 г) чери домати
  • 2 чаши (250 г) топчета моцарела (мини)
  • 1 чаша пресни листа босилек
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1–2 супени лъжици балсамико глазура или оцет
  • ¼ чаена лъжичка сол
  • ¼ чаена лъжичка черен пипер
  • По желание: малки клончета розмарин за декорация

Приготвяне

  1. Подредете листата босилек в кръг в голяма кръгла чиния, за да образуват основа за венеца.
  2. Добавете доматите и сиренето: Разпределете чери доматите и топчетата моцарела равномерно по кръга.
  3. Подправете: Полейте със зехтин и балсамико глазура или оцет, след това поръсете със сол и пипер.
  4. Украсете: Добавете малки клончета розмарин, за да имитирате вечнозелени клони.

Празничен съвет: Използвайте малка купа с песто в центъра на венеца като „свещ“ за ядлива украса.

Свързани статии

5. Джинджифилова гореща шоколадова напитка

Създаваща уют напитка, съчетаваща какао с традиционни джинджифилови подправки.

Съставки (за 2 порции)

  • 2 чаши (480 мл) мляко
  • 2 супени лъжици какао на прах
  • 2 супени лъжици кафява захар
  • ¼ чаена лъжичка смлян джинджифил
  • ¼ чаена лъжичка канела
  • ⅛ чаена лъжичка карамфил
  • ½ чаена лъжичка ванилов екстракт
  • Разбита сметана (по желание)
  • 2–3 натрошени джинджифилови бисквитки (по желание)

Приготвяне

  1. Загрейте млякото в тенджера на средна температура, докато започне да „пуши“ (без да заври).
  2. Добавете сухите съставки – разбъркайте какаото, кафявата захар, джинджифила, канелата и карамфила.
  3. Разбъркайте до получаване на гладка смес – разбърквайте 2–3 минути, докато съставките се разтворят напълно.
  4. Ароматизирайте: добавете ванилията и махнете от огъня.
  5. Сервирайте – налейте в чаши, гарнирайте с бита сметана и трохи от бисквити.
  6. Празничен съвет: Използвайте захарни пръчици вместо бъркалки за напитки – те се топят бавно и придават сладост на мента.
  7. Допълнителни съвети за готвене по празниците
  8. Цветовете са важни: Изберете червени, зелени и бели съставки, за да придадете на ястията празничен вид.
  9. Подгответе се предварително: Нарязването на ядки, измерването на подправки или настъргването на кора от цитрусови плодове предварително значително ускорява готвенето.
  10. Използвайте топли подправки: Канелата, карамфилът, индийското орехче и джинджифилът придават „коледен аромат“ дори в малки количества.
  11. Гарнирайте като професионалист: Поръсете с розмарин, семена от нар или кора от цитрусови плодове, за да подобрите незабавно представянето на ястието.

Свързани статии

Коментирай