Здраве и красота

Най-честите симптоми на дехидратация

И при децата, и при възрастните

10.05.2014г. / 08 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Всекидневно човек губи част от водата в своето тяло чрез потенето, сълзите, урината и изпражненията. Водата се изпарява и от кожата чрез порите. За да балансираме тази загуба, трябва да бъдем добре хидратирани.

Липсата на достатъчно течности носи редица неразположения като задържане на излишни течности, подуване на крайниците, както и:

Мускулни крампи

Те се появяват внезапно, не само при бременните и не само по време на сън. Често, мислим че ни липсват определени витамини и минерали и това е причина за тяхната поява.

Донякъде е вярно това твърдение, но не бива да се забравят и течностите. Мускулните крампи, както и менструалните спазми могат да бъдат облекчени и да се проявяват по-рядко, ако сте добре хидратирани.

Промяна в цвета на урината

Обърнете внимание на цвета и миризмата на урината. Когато приемате достатъчно течности и вода, тя е светла и почти няма миризма. Тъмната урина с остра миризма е един от първите признаци, подсказващи за дехидратация на организма.

Когато сте дехидратирани тялото ви не може да прокара течности през вашата бъбречна система. Тогава бъбреците се борят да създадат урина. Дехидратирането може да повиши риска и от появата на пикочни инфекции.

Световъртеж

Виене на свят и/или замаяност могат да подсказват за обезводняване, особено в топлите летни дни. Обезводняването може да бъде в следствие на занижен прием на течности или след прием на определени медикаменти.

Сърцебиене

Дехидратацията на организма може да доведе и до сърцебиене. Редовната дехидратация ще поддържа това неприятно усещане, което натоварва сърцето и останалите органи и може да доведе до сърдечни проблеми. Ако смятате, че приемате достатъчно течности през деня и все още усещате сърцебиене, добре е да се консултирате със специалист.

Свързани статии

Липса на енергия

Невинаги неправилната диета, пролетната умора и малкото сън са причина да се усещаме слаби и неенергични. Човешкото тяло се нуждае от достатъчно течности, за да протичат редица важни процеси в него нормално.

Липсата на енергия трябва да бъде за вас червена светлина и да обърнете внимание на това кога, колко и какви течности пиете. Успоредно с напитките е добре да консумирате повече плодове и зеленчуци, които са с високо съдържание на вода.

Децата също губят големи количества вода и соли чрез висока температура, диария, повръщане или след дълги и продължителни игри. Някои заболявания също могат да им попречат да приемат течности през устата, като гнойна ангина например.

Едни от най-честите признаци на дехидратация при малките са:

  • суха или лепкава уста
  • малко или никакви сълзи, когато плаче
  • очи, които изглеждат хлътнали
  • слабост
  • липса на урина в продължение на 12 часа
  • суха кожа
  • умора или виене на свят и други.

Най-добрият вариант да предотвратите обезводняването при децата е да следите всекидневно за количеството течности, което приемат, особено по време на настинки, грип, през горещи дни.

Снимки: photl

Коментирай