Семейство

Лекове при хранително отравяне

Кисело мляко...

17.01.2014г. / 18 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всеки обича да се наслаждава на хубавата и добре приготвена храна. Често дори и в най-добрите ресторанти може да се случи да получите хранително отравяне. Първите симптоми, които ще подскажат, че храната не е била прясна са повръщане, диария, стомашни болки, дехидратация. В тези моменти е добре да потърсите лекарска помощ. Освен лечението, което ще ви бъде назначено, има няколко домашни лекове, които могат да ви помогнат.

Сок от джинджифил

Ароматната билка помага при редица неразположения. Направете си сок от корен от джинджифил и към него добавете мед. Разбъркайте добре. Тази напитка облекчава коремните и стомашни болки, намалява гаденето и възпалителните процеси.

Лимони

Също бърз домашен лек при хранително отравяне. Направете си пресен сок от лимони, но вместо да добавяте към него захар или мед, сложете малко сол, за да бъде действието му още по-ефективно.

Нар

Едно от най-добрите природни лекарства за хранително отравяне. Богат е на витамини и минерали и намалява повръщането. Може да го консумирате директно или да си направите пресен сок от него.

Босилек

При хранително отравяне храносмилателната система е силно засегната. Босилекът може да помогне при този проблем като ще намали повръщането и ще успокои стомаха. Трябват ви няколко пресни листа от билката, които с малко вода да направите в кухненски робот на свежа напитка.

Кимион

Ако след консултация с лекар и в зависимост от степента на хранителното отравяне може да консумирате леки храни като бистри супи например сложете при приготвянето им счукани зърна от кимион. Тях може да добавите и към билковия чай. Те ще намалят възпалението.

Кисело мляко

Киселото мляко е популярен домашен лек за хранително отравяне, особено ако имате силно повръщане. Млякото е богато на полезни бактерии, които ще намалят повръщането и ще възстановят стомашно-чревната функция.

Свързани статии

Бананите

Те помагат не само при стомашни киселини и диария, но и при хранително отравяне. Богати са на калий. Добавете към тях и ябълки и направете плодов шейк. Ябълките съдържат ензими, които инхибират растежа на полезни бактерии, помагат за възстановяването и ще намалят стомашните болки.

Чай

Бързо ще облекчи стомашните болки и неразположения. Особено подходящ е ментовият чай. Добре е да добавите към него и малко количество мед.

Кафява захар

При хранително отравяне честото повръщане, диарията и стомашните болки могат да доведат до слабост. Винаги хапвайте по няколко лъжички захар, за да възстановите енергията си.

Коментирай