Здраве и красота

Здравословно наддаване на тегло? Как?

За всички онези, които се чувстват прекалено кльощави

26.06.2014г. / 12 11ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Цял свят е полудял по свалянето на килограми, безумното вталяване и извайване на стройна фигура по какви ли не драстични начини.

Но какво да кажат прекалено кльощавите хора, които искат да напълнеят малко, за да добият апетитни форми? Има и такива! На фона на все по-стремглаво напълняващото население, все още има хора, които се опитват или да добият по-сочни женствени форми, или да изваят мускулест релеф.

Как е редно да напълнеят по-слабичките хора? Със сигурност не чрез шоколад и енергийни бомби! Има здравословен начин за наддаване на тегло! Вижте следващите редове, в които ще откриете здравословни съвети за това как да добавите няколко килца към фигурата си по начин, който няма да ви навреди!

Еднакво трудно е да се сдобием с идеалната фигура. Мъчително е да се наддаде тегло по здравословен начин и е също толкова болезнено да се лишаваме от любимите си храни, за да стопим мазнини.

Здравословното наддаване на тегло изисква прием на калории, богати на хранителни вещества. Изпълнените с много мазнини, захари и празни калории храни трябва да бъдат избягвани, както в случаите на отслабване, така и на наддаване на тегло. Забранени са безалкохолните напитки, бонбоните, чипсът и всички обявени от диетолозите храни, даващи единствено празни калории.

Стойността на хранителните вещества в храната е от съществено значение. Важно е да се избират храни с повече витамини, минерали и фибри, за да може тялото да вземе необходимото.

Съветът на специалистите е да започнете диетата си за наддаване на тегло с по-питателна храна, а след това да добавите и кисело мляко, плодове, ядки и здравословни мазнини.

Свързани статии

Как да процедирате:

1. Ако имате намален апетит, хранете се по 5-6 пъти на ден в умерени количества. Пийте повече течности преди и след хранене, но не по време на хранене! Това помага да се запазят повече мазнини в тялото.

2. Към обичайното ви меню допълнете някои по-концентрирани откъм калории храни, например настъргано сирене с червен пипер върху печените ви картофи. Или ако закусвате с пълнозърнеста кифла, добавете бадемово или фъстъчено масло към нея.

3. Консумирайте овесените си ядки горещи, полети с прясно мляко, не с вода. Можете да добавите кубче масло, мед, сушени плодове или ядки.

4. Гарнирайте салатите си със здравословни мазнини като зехтин, цели маслини, авокадо, ядки, слънчогледово семе.

5. Подсилете супите с картофено пюре, течна сметана (по 2-3 супени лъжици на порция).

6. Ако нищо не помага, консултирайте се с диетолог, който ще ви помогне да изградите полезен и съобразен с вашите индивидуални нужди хранителен режим.

Коментирай