Здраве и красота

Здравословни закуски, от които няма да напълнеете

Заменете шоколадите, вафлите и бисквитите!

19.06.2014г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Нездравословните закуски са слабост, която много хора не могат да преборят. Спазвате диета, успявате да удържите на изкушението... колко – седмица, месец? Колкото и да издържите е трудно да превърнете тоталното отказване от вредните изкушаващи храни в спомен от миналото, защото те са сред нас, непрекъснато. Виждаме ги, помирисваме ги, някой все ги яде покрай нас.

С какво можете да заместите нездравословните пориви, когато ви се прияде нещо помежду храненията, нещо за хапване на бюрото или нещо за пред телевизора?

Орехи, бадеми, шам-фъстък са чудесни източници на енергия. Пълни са с протеини, овлажняват и са подходящи и за вегетарианци.

Фъстъченото масло, както и бадемовото масло също дават енергия за по-дълъг период от време. Това ще ви помогне да се отвлечете от желанието за безконтролно ядене на сладкиши, например. Така ще отложите във времето и следващото хранене.

Едамамето е единственият зеленчук, който дава всички важни аминокиселини накуп (9 на брой), които са незаменими за здравето и функциите на организма. Прекрасен източник на протеини е, дори наравно с месото и яйцата.

Можете да го използвате за закуска, в сандвич, като заместител на авокадото в любимото ви гуакамоле, изобщо – здравословната закуска е налице, щом наблизо имате едамаме!

Маслините са пълни с желязо и мед, те са добър източник на важните фибри и витамин Е – антиоксидант, борещ се със стареенето. Освен това съдържат противовъзпалителни съединения – полифеноли и флавоноиди. Насладете се на полезните действия както на пресните маслини, така и на зехтина!

Бананите са предпочитана храна от много дами, спазващи диета. В междинните хранения бананът е много добър избор, защото съдържа малко калории, а засища. Дава ви нужните въглехидрати, за да подсилите енергийните си нива и потушава глада.

Свързани статии

Овесената каша е богата на фибри и сложни въглехидрати, които се метаболизират по-бавно, което оставя чувство на ситост за по-дълго. Така ще се предпазите от нежелано похапване.

Черният шоколад е много добър начин да утолите глада, защото е с ниско съдържание на захар и понякога едно парче е достатъчно, за да се успокои мозъкът ви, че е хапнал нещо за десерт.

Всъщност черният шоколад е нещо повече от десерт, защото не само ви зарежда с енергия, дава ви радост (каквато само шоколадът умее да дава), но е и с ниско съдържание на калории, но високо на протеини и антиоксиданти!

Кокосът и кокосовите продукти са безспорен фаворит, що се отнася до здравословни действия за организма. Той е с високо съдържание на протеини и полезни мазнини, с нисък гликемичен индекс, което го прави полезен за диабетици. Освен това е вкусен!

Няколко резена домат с парче сирене, поръсени с няколко капки зехтин са класическа здравословна закуска!

Горските плодове (стига да сте в разгара на сезона им) са чудесен вариант за здравословна закуска, защото са богати на хранителни вещества, но бедни на въглехидрати. Възползвайте се от ягодите този сезон!

Целината, краставиците също са подходящи. Освен това те са и хидратиращи, което освежава през лятото, а са и питателни.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Всъщност са включени доста неща и няма да е трудно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар