Майчинство

8 начина за употреба на кокосово масло за бебето ви

Нерафинираното кокосово масло е в най-естествената си форма и съдържа всички натурални блага, с които природата го е обогатила.

19.03.2014г. / 11 32ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Кокосовото масло е изключително полезно в много отношения. Както за възрастни, така и за бебета, кокосовото масло се оказва един от най-добрите приятели на кожата и по-специално – хидратирането й.

Ето няколко начина за използване на кокосовото масло за вашето бебе.

Преди всичко е важно да се отбележи, че не всички масла от кокос са с еднакво качество. Нерафинираното кокосово масло или така нареченото „екстра върджин“ (подобно на зехтин) е в най-естествената си форма и съдържа всички натурални блага, с които природата го е обогатила. Рафинираното кокосово масло се прави от рафинирането на кокосови люспи и този процес го кара да губи голяма част от своите ползи за здравето.

Кокосовото масло и неговите прилики с майчината кърма

Интересно е, че според изследванията, кокосовото масло има подобни ползи за здравето на детето с тези на майчината кърма. И двете са богати на лауринова киселина, която има антибактериални и противогъбични свойства.

Млечница

Благодарение на антибактериалните си свойства кокосовото мляко чудесно повлиява симптомите на млечница, както при бебето, така и при кърмещата майка.

Круп

В много страни по цял свят кокосовото мляко се използва като помощно средство за лечение на круп. Смесено с етерични масла и под формата на инхалация, кокосовото масло е много ефективно в преодоляването на пристъпите.

Фонтанела

Интересен факт е, че от векове самоанците (жители на островна държава в Тихия океан) използват кокосовото масло за масажиране на фонтанелата на бебето за укрепване на това чувствително място и спомагане за по-бързото му втвърдяване.

Бебешко акне

Лауриновата киселина и нейните противовъзпалителни свойства са много ефикасни срещу бебешкото акне. Доказано е, че кокосът помага за отстраняването на акне от цялото тяло. Помага и при възрастни.

Свързани статии

Суха кожа

Кокосовото масло е страхотен овлажнител за кожа, при това естествен, както за бебето, така и за майката. В действителност, кокосовото масло може да се използва директно върху лицето като препарат за почистване на кожата и овлажнител едновременно. Помага при лющеща се кожа, засегната от студената зима и силния вятър.

Обриви от пелени

Антибактериалната природа на този естествен продукт ще помогне да излекувате проблемните обриви от пелени по кожата на вашето бебе. Ефективно е и в превенцията срещу поява на обрива – просто намажете бебето при всяко повиване. Така ще изолирате дразненето от пелените.

Увеличава ползите от кърмата

Ето още един бонус за майката и за бебето – консумацията на кокосово мляко провокира производството на кърма. За кърмещата майка това е от голямо значение, ако иска да кърми по-продължително време своето бебе. Майчиното мляко е богато на полезни вещества, толкова необходими за правилното развитие на бебето.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )
Много харесвам аромата на кокос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар