Здраве и красота

Видове вегетарианство

Поло-вегетарианци

07.07.2014г. / 16 49ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Всеки човек е изградил свой собствен модел на хранене. Някои не могат да не консумират месо, други предпочитат рибните деликатеси, трети се придържат към суровоядството, а четвърта група се нарича вегетарианци.

Вегетарианците също се различават в зависимост от храните, които консумират или не. Споделяме някои от най-често срещаните видове вегетарианство.

Фрутерианци

Както подсказва името, хората, които могат да се нарекат фрутерианци, консумират храни от източници, които могат да се квалифицират като плодове. Към плодовете добавят и някои семена, ядки, но в редки случаи.

Фрутерианците избягват зърната, зеленчуците и животинските продукти. Тяхното основно хранене се базира на плодове. При фрутерианството е заложено консумирането на растителни компоненти, които не вредят на растението, т. е. някои от фрутерианците смятат, че не трябва да се ядат семена, за да не се спира растежа на новия живот.

Плодовете, които слагат на трапезата си трябва да са паднали сами от плодовия храст или дърво, а не чрез човешка намеса, защото смятат, че това вреди на растението.

Лакто-ово вегетарианци

Този вид вегетарианци консумират храни само на растителна основа. В тяхното меню не присъстват различните видове меса, риби, но консумират яйца и някои млечни продукти. Думата „лакто“ означава мляко, а думата „ово“ означава яйце.

Лакто вегетарианци

Лакто вегетарианците си позволяват консумацията на млечни продукти, но изключват консумацията не само на месо, но и на яйца. Не консумират и храни, които съдържат желатин.

Поло-вегетарианци

Консумират ядки, семена, плодове, зеленчуци и птиче месо, но не консумират червеното и свинското месо.

Ово вегетарианци

Този тип вегетарианци не консумират месо и никакви млечни продукти, но не се отказват от яйцата. За повечето от тях е важно яйцата, които слагат на трапезата си да бъдат био.

Свързани статии

Вегетарианци, които консумират риба

Тези вегетарианци си позволяват консумацията на риба и в някои случаи на черупкови морски организми. В менюто им се включват още яйца и млечни продукти, но не консумират червено или пилешко месо.

Полувегетарианци

Характерно за това вегетарианство е че от време на време се консумират някои видове меса, а се изключва говеждото месо например. Това може да е в следствие на здравословни проблеми, морални или религиозни причини. В менюто на полувегетарианците присъстват плодовете, зеленчуците и млечните продукти.

Вегани

Веганите избягват всички животински продукти. Те не ядат яйца, млечни продукти, някои дори мед. Много вегани също избягват да ползват всичко, направено от животински продукти, като кожени и вълнени изделия.

Снимка: thinkstock

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Напълно съм съгласна, текстът е безсмислен. Всеки опит на човека да се откаже от продуктите от животински произход е временен, а ако вегетарианецът е особено упорит - със сигурност ще се разболее, ако вече няма някакво психическо отклонение. Яйцата и месото са полезни още на 5-6 месечна възраст (в минимално количество, разбира се) и бебетата ги хапват с удоволствие. Аз съм категоричен противник на всякакъв вид вегетарианство. То е нездрава крайност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 3 rate down comment
Х ( преди 9 години )
Вегетарианците не трябва да се класифицират, а да се изяждат намясто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 3 rate down comment
Vegan ( преди 9 години )
Много глупав и отклоняващ от сериозните теми текст, но колкото по-популярни стават думите вегетарианец или веган, по-често ще се появяват подобни тъпотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар