Здраве и красота

Слабите страни на вегетарианството

Недостиг на желязо

29.01.2014г. / 14 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Има много хора, които по една или друга причина са избрали вегетарианството. Пълното отказване от животински продукти може да има много ползи, но и известни вреди върху човешкия организъм.

Дефицит на витамин B12

В случай, че се придържате строго към вегетарианството и не консумирате млечни продукти, яйца или други животински продукти, вашето меню може да бъде с дефицит на витамин B12. Симптомите подсказващи витаминен дефицит са анемия, слабост, нарушено равновесие и изтръпване в ръцете и краката и други. Витамин B12 е важен за метаболизма, за поддържането на централната нервна система и за образуването на червени кръвни клетки.

Повишен риск от рак на дебелото черво

Обикновено трудно лечимите болести се свързват с обилната консумация на червено месо. Но според изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, вегетарианците са изложени на много по-голям риск от рак на дебелото черво в сравнение с тези хора, които консумират месо.

Недостиг на желязо

Лишаването на организма от червени меса, птици и риба може да доведе до недостиг на желязо, което може да е причина за появата на анемия. Симптомите на ниско съдържание на желязо включват изтощение, слабост, вяла когнитивна функция, втрисане и повишена податливост към инфекции.

Бременните жени, които страдат от недостиг на желязо, често раждат недоносени бебета или такива, които са с ниско тегло. Специалистите препоръчват вегетарианците да консумират два пъти повече храни, богати на желязо. Също така трябва да приемат и храни, богати на витамин C, тъй като те помагат на организма по-лесно да усвоява желязото от приеманата храна.

По-ниски нива на омега-3 мастни киселини

Както в животинските продукти, така и в растителните се съдържат тези масни киселини, но в същото време те се различават. В животинските продукти се съдържат дълговерижни омега-3 мастни киселини, които са полезни за здравето на сърцето.

Недостиг на цинк

Цинкът е важен за имунната система. Той участва в клетъчното делене и клетъчния растеж и допринася за по-бързото зарастване на рани. Цинкът се намира в храни с високо съдържание на протеин, като червено месо и птици. Дефицитът на цинк се разпознава по следните симптоми: липса на апетит, чести инфекции, косопад и други.

Свързани статии

Добър начин за вегетарианците да си набавят важния цинк е да консумират повече бобови растения, фъстъци и фъстъчено масло, въпреки че цинкът от животинските протеини се усвоява по-лесно от организма.

Липса на калций

За да бъдат костите ви силни и здрави, те се нуждаят от калций и един от най-добрите начини да го получите е този от млечни продукти. Ако млякото и млечните продукти не са част от вегетарианското ви меню, консумирайте всекидневно къдраво зеле, броколи, китайско зеле, зърнени храни и други.

Недостигът на калций може да доведе до влошаване на костната плътност и остеопороза, проблеми със зъбите и други неблагоприятни медицински състояния. Калцият помага на кръвта да циркулира през тялото. Важен е за мускулите, за нервите, за предаването на импулси от мозъка към тялото и за освобождаването на хормони и ензими.

 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Георги ( преди 9 години )
Това за Б12 е вярно. четох статия на един лекар, забравих му името, и той обяснява подробно защо е така. 80% от хората рискуват да завършат с дефицит на Б12 ако изключат млечните продукти. Другите някак се оправят. Сигурно усвояват по-добре оскъдните количества от растенията. Б12 трудно се усвоява по принцип. Останалите точки намирам за смешни. Ако човек добре си балансира храната ще има дори в излишък от всички елементи с които тук ни заплашват да сме в дефицит. Аз съм вегетарианец от 3 години и скоро си правих кръвни изследвания от любопитство. Нямам проблем с желязото. Б12 беше малко нисък, но има добавки, повиших малко млечните и от време на време хапвам риба. скоро ще го проверя пак да видя дали има разлика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
N ( преди 10 години )
Престанете да пишете глупости или се образовайте повече. Животинските храни извличат калция от организма,защото те са киселинна храна, а за да ги обработи организма и да ги алкализиране се извлича точно калция. И няма такова чудо като..." От животинската храна по-лесно се усвоява" ...напротив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 1 rate down comment
mim ( преди 10 години )
По-голяма глупост не бях чел скоро. Сякаш човека като е създаден и хоп веднага почнал да убива животни и да ги пече... А това че от млякото вземаме калций отдавна се отхвърли. Ям месо в малки количства, по-скоро като стимулант от хормоните на животните за агресивност, а не защото не ми достигат вещества от растителната храна. Повечето които са избрали да са вегетарианци са много по-добре информирани какво се съдържа в храните и се стараят да се хранят балансирано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар