Здраве и красота

Най-абсурдните схващания за акнето

Които са тотално погрешни

09.07.2014г. / 08 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Акнето е един от най-често срещаните кожни проблеми в световен мащаб. Напоследък броят на страдащите дори се увеличава. Някои го отдават на лошата храна, нездравословния начин на живот или околната среда.

Със сигурност има много митове за появата и упоритостта на акнето. В действителност повечето от тях се оказват напълно погрешни. Кои са най-разпространените неверни схващания за акнето, на които да не вярвате?

Консумацията на мазнини причинява акне

В основата на този мит вероятно е това, че акнето се дължи на повишената секреция на мастните жлези. Истината е, че жлезата произвежда повече себум, заради ефекта на хормоните в тялото, а не заради консумацията на мазнини.

Вярно е, че акнето се наблюдава по-често при хора с наднормено тегло, но не е задължително. Все пак затлъстяването се свързва с нарушена обмяна на веществата, която директно влияе и върху хормоналния баланс, който от своя страна предизвиква акне.

Нормално е да се появи акне в тийн възрастта и трябва да се остави да завехне по естествен път

В това твърдение има и доза истина. Може да се приеме до известна степен, че при юношите може да възникне този проблем, но той не трябва да е с особена тежест, за да бъде възприет като норма.

Освен това е недопустимо да се остави акнето без третиране, макар и с натурални съставки, защото това крие рискове от поява на трайни белези по кожата.

Акнето се появява при хора с лоша хигиена на кожата

Редовното почистване на кожата е от голямо значение, но и премиването й не е полезно. Кожата произвежда естествени масла, необходими за баланса в нея, а често измиващите средства я пресушават.

Достатъчно е измиването веднъж на ден и то с препарат, който не съдържа сапун.

Свързани статии

Консумацията на шоколад се свързва с акнето

Много хора смятат, че сладкото и в частност шоколадът са основни причинители на гнойни пробиви по кожата. Отново няма преки доказателства за това твърдение, освен онези, свързани с наднорменото тегло и дисбаланса в хормоните.

Измиването по няколко пъти на ден може да доведе до поява на акне

Тъй като основният проблем при акнето е мазната кожа, мнозина смятат, че измиването по няколко пъти на ден ще им помогне да се справят с проблема. Изследванията показват обаче, че измиването на кожата многократно утежнява симптомите на акне, защото кожата реагира и започва да произвежда свръхколичество себум.

Хората с акне не трябва да използват овлажнител

Тотално погрешно схващане. Това, че кожата е мазна не означава, че няма нужда от хидратиране. Напротив! Балансът в епидермиса, а и в дълбочина е от огромно значение.

При акне не могат да се използват слънцезащитни продукти, защото те засилват симптомите

Това твърдение е напълно и тотално абсурдно! Дори няма ясна обосновка защо се шири измежду хората. Страдащите от акне имат огромна нужда от защита срещу слънчевите лъчи, защото вредното им влияние утежнява още повече симптомите на акнетична кожа.

Коментирай