Здраве и красота

Важни витамини за по-бърз растеж на косата

Витамин C може да намали преждевременното побеляване на косите

20.07.2014г. / 09 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Напредването на възрастта, третирането на косата, храненето, здравословното състояние и външните фактори и други се отразяват на здравето и красотата на косата. В следствие на тези фактори тя става по-слаба, накъсана, започва да пада интензивно и расте по-бавно.

За да поддържате едно добро състояние на скалпа и косата, те се нуждаят от минерали и витамини. Особено важни елементи за бързия растеж на косата и за нейното възстановяване са цинк, магнезий и желязо.

Споделяме и няколко важни витамина, които да направите част от вашият здравословен начин на живот. С тяхна помощ ще имате жизнена коса, която расте по-бързо.

Витамин А

Витамин А играе важна роля в растежа на косата. Благодарение на него вие ще поддържате косата си гъста и лъскава. Витаминът съдържа антиоксиданти, които овлажняват кожата на главата и предпазват скалпа и косата от изсушаване. Също така ретиноевата киселина регулира правилната функция на космените фоликули.

Витамин H

Този витамин е познат още като биотин или витамин В7. Той спомага за възстановяването на чупливата коса, като същевременно подобрява структурата на косата. С негова помощ косата ви ще бъде по-гъста, плътна и ще расте по-бързо.

Биотинът спомага за производството на мастни киселини в клетките, растежа на клетките, както и много други важни процеси, които включват аминокиселини и мазнини.

Витамин В12

Той е от групата на В витамините и е много важен за здравето и красотата на косата, защото предотвратява косопада. Благодарение на него организмът ви усвоява желязото от храните, които консумирате, а когато допуснете дефицит на желязо, това може да бъде една от причините за влошеното състояние на косата ви.

Витамин С

Той също спомага за усвояването на желязото от храната, но също има способността да намали преждевременното побеляване на косите. За да имате здрава коса, която расте бързо и да забавите стареенето на косъма, приемайте редовно витамин С.

Свързани статии

Витамин Е

Витамин Е е друг жизненоважен витамин за растежа на косата. Той подпомага хидратацията на скалпа и в същото време предпазва косата от изсушаване и накъсване. Поддържа скалпа здрав и подобрява кръвообращението, което е важно за бързия растеж на косата.

Витамин D

Важен е не само за здравето на костната система, но и за здравето на косата. Витамин D подпомага здравословния растеж на фоликулите. Приемайте витамина чрез храната, хранителни добавки и не забравяйте в слънчевите дни да се излагате по-често на слънце.

Ниацин

Ниацин е витамин от групата на B витамините. Той спомага за подхранването на кожата на главата и стимулира здравословния растеж на косъма. Когато на организма не му достига този витамин, косата може да стане чуплива, безжизнена, и дори може да започне да пада по-интензивно.

Коментирай