Здраве и красота

Защо четенето е здравословно?

Четящите хора са по - здрави!

19.08.2014г. / 09 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Колко често сядате на любимия диван  с книга в ръка? За хората, които обичат да четат, време винаги има. Може да е рано сутрин на път за работа в градския транспорт, вечер преди лягане, през почивните дни.

Те винаги намират време да се отпуснат с четиво не само, защото им харесва, но и защото ги прави по-здрави. Вижте защо четенето, освен приятно е и здравословно. 

Четенето ви прави по – умни

Да си умен и да имаш голямо въображение е здравословно! Когато четете, вие вниквате в думите, четете между редовете. Правите кратка пауза, за да вникнете в четивото. Концентрирате се, представяте си действията на героите, местата, които са описани в текста, цветовете, музика и т.н. Всичко това е добре за мозъка.

Намалява нивата на  стрес

Помислете за това как се чувствате, когато четете увлекателна книга. Преминавате в друго време, на друга вълна, с приятни емоции. Така вашият мозък участва в нещо, което изисква пълното ви внимание.

Няма място за външни стресови фактори. Ето защо, в обедната почивка или след работа е добре да отделяте малко време за някоя хубава книга. Според изследване на University of Sussex само шест минути на ден четене, са достатъчни, за да намалите нивата на стрес с до 68%. Страхотно, нали? 

Четейки вие облекчавате и напрежението в мускулите на сърцето и в мускулите на цялото тяло. Още една добра причина по-често да го правите. 

Предотвратява стареенето на мозъка  и намалява риска от появата на болестта на Алцхаймер 

Четенето може да бъде вашето интелектуално здравословно хоби, което да предотврати редица когнитивни нарушения и промени, които настъпват с възрастта. Ново изследване доказа, че възрастните хора, които четат редовно е  2,5 пъти по-малко  вероятно да развият болестта на  Алцхаймер или да имат други проблеми с  паметта.

Според някои учени, процесът на четене помага на мозъчните вериги да се „прекроят“, което от своя страна помага на мозъка да остане по-адаптивен към промените настъпващи с напредването на възрастта.  

Свързани статии

Повишава вашите социални умения 

Тази симулация на социален опит, участваща в добър роман, може да  ангажира същите социални когнитивни процеси в "реалния свят". Какъв прекрасен начин да се усъвършенствате в подобряване на отношенията си с други хора в социални ситуации.  

И не на последно място, четенето ще подобри вашите социални умения. Доказано е,  че четящите хора стимулират своята емпатична способност потапяйки се в образа на някой от героите.

Четенето ще ви даде много материал за приятни разговори с приятели и познати,  ще ви направи интересни събеседници, а това ще даде тласък на вашето самочувствие. 

Снимка: thinkstock

Коментирай